Son 30 yılın en şiddetli fırtınası New York, New Jersey’i pazartesi vuracak

Son 30 yılın en şiddetli fırtınası New York, New Jersey’i pazartesi vuracak

Amerika’nın Doğu eyaletlerini vuracak olan Sandy fırtınası nedeniyle başta New Jersey, New York olmak üzere 8 eyalet ile başkent Washington D.C’de acil durum ilan edildi. Karayiplerde 59 can kaybına neden olan Sandy kasırgasının kuzeydoğu eyaletlerinde su baskınlarına, elektrik, gaz kesintilerine yol açarak 15 milyar dolarlık zarara neden olacağı hesap ediliyor. 60 milyon insanın etkileneceği Sandy kasırgasının New Jersey kıyılarını dev dalgalarla vurması bekleniyor.

Kasırga nedeniye New York şehrinde metro ve toplu ulaşım seferleri iptal edilirken New Jersey eyaletinde de otobanlar trafiğe kapatılacak. Etkili olacağı bölgelere 12 inch (30.5 cm) yağmur bırakması öngörülen Sandy fırtınasının özellikle New Jersey’de su baskınlarına yol açması öngörülüyor. New Jersey’i eyaleetinin kıyı bölgelerinde yaşayanların daha güvenli bölgelere tahliyesi için yetkililer uyarıda bulunurken fırtınandan 60 milyon insanın etkileneceği ve milyonlarca evin ise elektriksiz kalacağı bekleniyor.

Atlantik Okyanus’u üzerinden kuzey yönünde ilerlerken pazartesi günü öğleden sonra yönünü kuzey batıya çevrimesi beklenen Sandy’in bu nedenle dev dalgalara (8 metre) yol açacağı tahmin ediliyor. Karaya vurduğunda saatteki hızının 45 mil (72 km) olacağı hesaplanıyor. New Jersey sahilinden karaya girerek batı yönünde yol alacak olan Sandy, özellikle bu eyaletin kıyı kesimlerinde büyük hasara yol açmasından endişe ediliyor. New Jersey Valisi Chris Christie sahil kesimlerinde oturanların pazar öğlen saatlerine kadar boşaltmaları konusunda uyardı. Vali ayrıca, kıyı kesiminde yaşanayanların evlerini boşaltmaları için görevlendirdiği kişilerin kapı kapı dolaşarak halktan uyarıyı dikkate almalarını isteyeceklerini belirtti. Vali Christie ayrıca okyanus kıyısındaki Atlantik (Atlantic City) Şehri’nin de tahliye edilmesi konusunda emir verdi. Las Vegas’dan sonra kumarhaneleri ile en fazla tanınan şehir olan Atlantik Şehri’nden yarına kadar onbinlerce insanın tahliye edilmesi bekleniyor.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Brooklyn, Long Island yerleşim yerlerinin sahil kesiminde oturanların evlerini boşalatmalarına gerek olmadığını söyledi. Sandy için tüm hazrılıkları yaptıklarını belirten Bloomberg, şimdilik tahliyeye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

New York ile New Jersey’de ulaşım da Sandy nedeniyle duracak. New Jersey’de otobanların trafiğe kapatılacağı belirtilirken New York şehrinde de metroların pazar gecesi veya pazartesi erken saatlerden itibaren çalışmayacağı belirtildi.

IRENE’DEN DAHA ETKİLİ OLACAK

Şuan Atlantik Okyanusu üzerinde kendi çevresinde 75 mil (120 km) hızla dönerek kuzey yönünde saatte 13 mil (21km) yol kat eden Sandy, New Jersey ile New York’ta özellikle akşam erken saatlerinde etkili olacağı hesaplanıyor. Geçen yıl Amerika’nın doğu yakası eyaletlerinde etkili olan Irene kasırgasından Sandy’in daha etkili olacağı öne sürülüyor. Zira Irene kasırgası güneyden kuzey yönünde hareket ederek etkili olduğu bölgelere yalnızca yoğun yağmur bırakıp elektrik kesintilerine, ağaçların yıkılmasına yol açmıştı. Sandy ise, okyanus üzerinde kuzeye doğru hareket ederken yönünü batı-kuzey yönünde değiştirip büyük dalgalarla kıyıya verması öngörülüyor. Yine meteroloji uzmanları Sandy kasırgasının Irene’den daha fazla maddi zarara yol açacağı konusunda yerel yöneticileri uyarıdı. Sandy kasırgasının etkili olacağı eyaletlerde 15 milyar dolarlık hasara yol açması hesap ediliyor.

SON 30 YILIN EN ETKİLİ FIRTINASI OLACAK

New Jersey, New York, Connecticut eyaletleri başta olmak üzere Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerini pazartesinden itibaren etkisi altyına alacak olan Sandy’in bu bölgelerde son 30 yılın en etkili fırtınası ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Televizyon kanalları kuzeydoğu eyaletlerinde yaşayanları fırtına öncesi hazırlıklı olmaları konularında uyarırken, elektirik, gaz kesintilerine karşı hazırlıklı olmaları ve el lambası, su, yiyecek depolamaları konusunda tavsiyede bulunuyor.

OBAMA, FEMA’YA TEDBİRLERİ ARTTIRMASI KONUSUNDA EMİR VERDİ

Maryland’dan New England’a kadar geniş bir alanda yoğum yağış bırakacak olan Sandy’i için Ulusal Acil Yönetim Merkezi (Federal Emergency Management Agency- FEMA) yaptığı açıklamada şuana kadar fırtınanın yol açtığı önemli bir sorun olmadığını bildirdi. FEMA, kasırganın Batı Virginia’da (West Virginia) 50-60 cm kar bırakacağını da açıkladı. FEMA ayrıca Sandy’in yalnızca New York, New Jersey, Connecticut değil Pennsylvania ile Maryland eyaletilerinde de su baskınlarına yol açacağı konusunda uyardı.

Başkan Barack Obama, Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı ile FEMA’yı arayarak kasırgaya karşı alınacak tedbirler konusunda bilgi aldığı belirtildi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Başkan Obama’nın ayrıca FEMA’ya kasırga ile mücadele için daha sıkı tedbirler almasını istediği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.