Pentagon asker sayısını azaltmayı hedefliyor

Pentagon asker sayısını azaltmayı hedefliyor

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, asker sayısında indirime giderek son 74 yılın en düşük seviyesine çekmeyi planladıklarını söyledi. Bakan Hagel, asker sayısının azalacağını ancak ordunun gücünün ise artacağını dile getirdi.

Hagel, Pentagon’un bütçesini açıklarken, şu anda 520 bin olan asker sayısını 440 ila 450 bin’e kadar düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Hagel, Pentagon’da yaptığı açıklamada, “Şimdi gerçekleri konuşma zamanı. Bu, karşı karşıya olduğumuz mali zorlukları dikkate alan bir bütçe. Zorlu kararlar almak durumundayız” diye konuştu.

Irak ile Afganistan savaşlarının maliyetinin beklenenden daha yüksek olmasından dolayı uzun süredir ordunun küçülmesi ya da harcamaların kısıtlanması tartışmaları sürüyordu. Cumhuriyetçilerin genel ilke olarak karşı çıktığı orduda görevli asker sayısının azaltılması planına pek sıcak bakılmıyor. Cumhuriyetçi seçilmişler asker sayısında yüzde 16 oranında planlanan azalmaya ordunun savaşma kabiliyetine zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyor. Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinde de siyasi malzeme olacağı beklenen konunun ABD siyasetinde oldukça derin tartışmalara yol açacağı öngörülüyor. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Michael Turner, “Dünya daha güvenli bir yer haline gelmiyor. Bizim için zaman geri çekilme zamanı değil.” diye tepki gösterdi.

Kongre’nin alt kanadının Cumhuriyetçi Parti kontrolünde olması nedeniyle ordudaki asker sayısının azaltılması planı hayata geçemeyebilir. Zira asker sayısındaki azalmayı hedefleyen tasarının Kongre’nin her iki kanadının da desteğini alması gerekiyor. Bu nedenle asker sayısında hedeflenen rakamların değişebileceği tahmin ediliyor.

 

Afganistan’dan bu yılın sonuna kadar tamamen çekilecek olan ABD askerlerinin eve dönmesiyle birlikte birçoğu ile sözleşmenin uzatılmaması planlanıyor. ABD yine bu yılın sonunda asker sayısını 490 bin civarına çekmeyi hedefliyor.

 

Devlet harcamalarında kısıtlama kararı çerçevesinde, Soğuk Savaş döneminin hava kuvvetleri filolaları U2 casus uçakları ve A-10 bombardıman uçakları da emekliye sevkedilecek.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.