‘Kepenk kapama’nın maliyeti, doğal afetlerden fazla

‘Kepenk kapama’nın maliyeti, doğal afetlerden fazla

Beyaz Saray ile Kongre arasında pazarlığı devam eden bütçe krizinin ülkeye maliyetinin geçtiğimiz yıl yaşanan Sandy Kasırgası ve diğer doğal felaketlerden daha fazla olması bekleniyor. Devletin bir ay boyunca faaliyetlerini durdurması aylık yaklaşık 55 milyar dolara mal olacak. 

 

Geçtiğimiz yıl toplam 285 kişinin yaşamına malolan Sandy kasırgası, birçok mesken ile işyerini kullanamaz gale getirmiş ve etkili olduğu doğu kıyılarındaki şehir altyapısına da büyük zarar vermişti. Sandy’in ülkeye maliyeti 41 milyar dolar olarak açıklanmıştı. 

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük çevre felaketlerinden bir diğeri de 2010 yılında Meksika Körfezi’nde yaşanmıştı. BP’ye ait ‘Deepwater Horizon’ adlı üretim tesisindeki patlama sonunda milyonlarca varil petrol okyanusa karışmıştı. Bu felaketin firmaya maliyeti 42 milyar dolar oldu. Sızıntının çevreye verdiği zararın tespit çalışmasıyla ilgili dava halen sürüyor. Savcılık okyanusa karışan 4.9 milyon varil olduğunu belirtirken şirket avukatları bu rakamın 2.8 milyon varil olduğunu ileri sürüyor.

 

Hesaplamalara göre devletin kepenk kapaması, geçtiğimiz ay Colorado’da binlerce evin yıkımına neden olan sel felaketinden 22 kat büyük bir zarara yol açacak.

 

Dün iki partinin bütçe hükümet bütçesi üzerinde anlaşamaması nedeniyle kamu çalışanlarının yüzde 40’ı ücretsiz izine gönderilmiş ve milli parklar, müzeler gibi turizm için can damarı olan gelir kapıları kapatılmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.