Kasırgada herkes Manhattan’a odaklanınca unutulan Ada’dan yıkım çıktı (FOTO GALERİ)

Kasırgada herkes Manhattan’a odaklanınca unutulan Ada’dan yıkım çıktı (FOTO GALERİ)

Sandy süper kasırgasında unutulan ve ancak olaydan iki gün sonra hatırlanan ilçede ölü sayısı 19 çıkarken, federal ve yerel yönetim bölgeye yardım yağdırdı. Medya ve yetkililerin tüm dikkatleri Manhattan ile New Jersey sahil şeridinde olunca iki eyalet arasında olan Staten Island adeta haritada yok sayıldı: Ta ki, buradan yükselen yardım çığlıkları ekranlardan görününceye kadar.

New York ile New Jersey arasında olan ve New York şehrinin beş ilçesinden birisi olan yarım milyon nüfuslu Staten Island, Sandy süper kasırgasından en fazla etkilenen yerleşim birimi olduğu olaydan ancak iki gün sonra anlaşıldı. Televizyonlardan yükselen yardım çığlıklarına hem yerel hem de federal hükümet kulak verince dün Ada’da askeri helikopterler, polisler, Kızılhac görevlileri ile birçok vakif ve yardım kuruluşu akın etti.

IMG 1004
Ada’nın Güney Sahili bölgesinde evleri yerinden söken, arabaları savurup atan ve önüne kattığı herşeyi karada sürükleyen Sandy süper kasırgası Staten Island’a şuana kadar 19 can kaybına neden oldu. Kasırgadan önce babasının yanına giden felaketzede Donald Clarke, geldiğinde evini yerinde göremeyince şaşırıp kaldığını söyledi. Kasırganın getirdği dev dalgalar Clarke ailesinin  evini yerinden sökerek etrafında bir defa dönderdikten sonra yolun karşısına süreklemiş. ‘‘Evim normalde oradaydı (yolun karşısını işaret ediyor). Sonra sularla böyle bir döndükten sonra yolun karşısına kadar sürüklenmiş.’’ dedi.

Kasırganın olduğu gece evde sadece kedisinin olduğunu belirten Clarke, ‘‘Onu da (kedi) olaydan iki gün sonra canlı bulduk’’ diyerek çok sevindiğini aktardı. Clarke komşularının kendisi kadar şanslı olmadığını söyledi. Clarke, ‘‘Evimin yanındaki 5 evde yaşayan 5 komşumda gitti. Hepsini kaybettim’’ diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

IMG 1010İsmini vermek istemeyen bir başka kasırga mağduru da çarşamba sabahı evinin önüne geldiğinde komşusunun cansız bedeninin kapısının önünde bulduğunu söyledi. Kızılhac’ın dağıttığı sıcak yemeğini zorlukla yerken bir taraftan da yaşadığı kabusu üzerinden atmaya çalışıyordu. ‘‘Herşeyim gitti, bundan sonra ne yapacağımı bilemiyorum’’ diyen talihsiz kadın, ‘‘Herkesin bizi olaydan iki gün sonra hatırlyıp üçüncü günde yardım getirebilmelerine akıl erdimremiyorum. Buraların yöneticileri hiç mi akıl etmiyor ya da bilmiyor da bizleri böyle mağdur halde bırakabiliyor’’ diye tepki gösterdi.

Staten Island’ın Güney Sahili sakinlerinden 64 yaşındaki Mary Laurie de şanslı olanlardan. Sular içine gömülen evinin içinde torunları ve çocukalarının yardımı ile çıkan Laurie’nin yaşadıklarını 13 yaşındaki torunu Mike şöyle özetledi; ‘‘Hemen yan tarafta oturan ninem de bizlerde hayatlarımızı zor kurtardık. Sular birden yükseldi ve daha ne olduğunu anlamadan boğazımıza kadar suyu gömüldük. Ancak ninem (anneanne) az kalsın ölüyordu, onu evin çatısına güçlükle taşıdık’’ diye anlattı.

IMG 1168
İMAM VARDAR; ‘‘GÜN YARDIM GÜNÜ’’

Staten Island ilçesinde Arnavut nüfusu oldukça fazla.  Arnavut cami imamı Zulkarni Vardar, ‘‘Bize şuana kadar gelen bilgilere göre kasırgadan dolayı adada yaşayan Müslüman toplumdan bir can kaybı yok ama maddi zarar bir hayli fazla’’ dedi.

Cuma hutbesinde cami cematinden kasırgada evini, yakınını kaybedenler için yardım çağrısı yapılırken Vardar, ‘‘Güney Sahili bölgesindeki durumun ne kadar içler acısı olduğunu  dün görebildik. Bizde hemen ilk günün telaşı ile bir takım maddi yardımda bulunduk. Ancak daha fazlasını yapacağız inşallah. Gün yardım günü’’ diye konuştu.

IMG 1131

{mp4}2718{/mp4}

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.