İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, adam kaçırmaktan suçlu bulunan ABD’li subayı affetti

İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, adam kaçırmaktan suçlu bulunan ABD’li subayı affetti

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 2003 yılında, Milano imamı Osama Mustafa Hasan Nasr’ın terör şüphelisi olarak kaçırılışında rol aldığı için İtalyan yargı makamlarınca suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılan ABD’li Albay Joseph Romano’yu affetti.


İtalyan cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, anayasanın cumhurbaşkanına verdiği yetkiye dayanarak Napolitano’nun, Aviano kasabasındaki Amerikan Hava Üssü’nün o dönemki komutanı Albay Joseph Romano hakkında 15 Aralık 2010’da Milano Mahkemesi’nin verdiği ve 19 Eylül 2012’de de Yargıtay tarafından onanan hapis cezasını kaldırdığı bildirildi.


Napolitano, kararına gerekçe olarak iki NATO ülkesi, ABD ile İtalya’nın terörizme karşı güvenlik konularında ortak düşünceleri benimsemiş olmalarını gösterdi.


Washington yönetiminin, büyük memnuniyet ve takdirle karşıladığı kararın, Napolitano ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki dostluğun göstergesi olarak yorumlanması, İtalyan basınına yansıdı.


Milano’da 17 Şubat 2003’te, Milano imamı olan ve kamuoyunda Ebu-Ömer ismiyle bilinen Osama Mustafa Hasan Nasr terör şüphelisi olduğu iddiasıyla, CIA’ye mensup 23 ajan tarafından önce ABD’nin Avrupa’daki üslerine oradan da Mısır’a kaçırılmıştı. İtalya’da görülen davalarda toplam 26 ABD’li hapis cezası almıştı. Romano, hapis cezası alan tek askeri yetkili idi.


Bu arada, cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Napolitano’nun af kararında, Hindistan’da, Şubat 2012’de iki balıkçıyı korsan zannederek vuran İtalyan deniz piyadelerinin yargılanma sürecinden esinlendiğini belirtmesi dikkati çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.