HRW, Cumhurbaşkanı Gül’e seslenerek HSYK yasasını veto etmesini istedi

HRW, Cumhurbaşkanı Gül’e seslenerek HSYK yasasını veto etmesini istedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye’de yargı erkini idare eden ve düzenleyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) bağımsızlığını tehdit niteliğindeki yasa değişikliğini veto etmesi istedi.

 

HRW’ın Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, kurum adına yaptığı açıklamada, yeni yasa değişikliği ile hükümetin yargı üzerinde kontrolü ele alacağını söyledi Webb, “Türkiye’nin yeni HSYK kanunu tek bir anlama geliyor; o da hükümetin yargı üzerindeki kontrolünün daha fazla olacağı… Türkiye’de hukukun üstünlüğünün korunması için, Cumhurbaşkanı Gül’ün yeni yasayı veto etmesi gerek” diye ifade etti.

 

Açıklamada, yeni yasanın HSYK kurul üyelerinin görevleriyle ilgili suçların soruşturulması, dispilin işlemleri gibi konuları adalet bakanlığına yetki tanımasının hukukun siyasallaşması adına ciddi tehlike arz etiğine işaret edildi.  HRW bildirisinde, adalet bakanının teftiş kurulu üzerinde son derece geniş bir kontrol gücüne ve soruşturma yapılmasına izin verme veya engelleme yetkisine sahip olmasının, daha sonra alınacak kararları da etkileyeceği, genel anlamda tüm kurulun işleyişi üzerinde belirleyici bir etkisi olacağı kaydedildi.

Emma Sinclair-Webb “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hakkındaki yeni yasanın en endişe verici bölümü adalet bakanının -ve böylece hükümetin- teftiş kurulu üzerindeki yetkisidir. Bu yetkiler, hükümetin HSYK’yı ve dolayısıyla yargıyı kontrol etmesi için önemli bir araçtır” dedi. Webb ayrıca Twitter hesabından da Cumhurbaşkanı Gül’e seslenerek yasayı veto etme çağrısı yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.