[Foto Galeri] New York’ta yüzlerce kişi Trayvon Martin için yürüdü

[Foto Galeri] New York’ta yüzlerce kişi Trayvon Martin için yürüdü

ABD’de siyahi genç Trayvon Martin’i öldüren beyaz bekçi George Zimmerman’ın mahkeme tarafından serbest bırakılmasına tepkiler devam ediyor. Ülke genelinde yaklaşık 100 şehirde protesto gösterileri yapıldı. New York Polis Müdürlüğü merkez binasının önünde de bir araya gelen çok sayıda protestocu, Martin için adalet istedi. Eylemi organize eden gruplardan Ulusal Hareket Ağı (NAN) yetkilileri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri meydanda toplanan kalabalık gruba seslendi. Konuşmacılar mevcut adalet sistemini eleştirerek, yasaların değiştirilmesi talebinde bulundu.

Kalabalık gruba seslenen Martin’in annesi Sybrina Fulton, ülke genelinde büyük bir topluluğun kendisini yanlız bırakmadığı için çok mutlu olduğunu ifade etti. Kavgayı Zimmerman’ın başlatıp bitirdiğini söyleyen Fulton “Oğlum, katilinin kim olduğunu bilmeden öldü. Bugün benim çocuğuma olanlar, yarın sizin çocuklarınıza da olabilir.” şeklinde konuştu. 

Gösteriye katılanlar ise Fulton’a ‘seni seviyoruz’ şeklinde destek verdi. Eylemde konuşan aktivist Al Sharpton, olayla ilgili ciddi bir insan hakları soruşturması istedikilerini belirtti. Sharpton, protestolarının barışçıl olacağını ve sadece adalet istediklerini ifade etti. Gösteriye ünlü pop sanatçıları Beyonce ve Jay Z’de katılarak destek verdi. 

Eyleme katılan Eloec Minson(28) isimli Afrika kökenli Amerikalı, kanun değişikliğini desteklemediğini, öldürülen Martin’in bir insan olduğunu düşünerek hareket ettiğini söyledi. Minson, Başkan Barack Obama’nın olayla ilgili yaptığı açıklamaları süpriz karşılamadığını da belirtti. 

Zaman Amerika’ya konuşan bir başka gösterici Natalie Rayber de adalet sisteminin ve ‘Stand your ground’ (kendi topraklarında dur) yasasının da değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. ABD tarihindeki köleliğin ciddi bir şekilde tekrar tartışılmasını isteyen Rayber, “Bu konular genellikle uluslararası camiada ciddi olarak konuşulmuyor. Bu tarz olaylar, toplumları, farklı renge sahip insanları orantılı bir şekilde etkileyebilir. Bu uyumsuzluğun bir an önce sonlandırılması gerekir.” şeklinde düşüncelerini aktardı.

Eylemciler daha sonra ellerinde “Martin için adalet istiyoruz”, “Adalet yoksa barışta yok”, “Irkçılığa hayır” pankartları ile Brooklyn köprüsünden geçerek, Brooklyn’deki mahkeme binasının önün bekleyen bir başka protestocu grupla bir araya geldi. 

Protestocular, “Adaleti hemen istiyoruz”, “Yaşanan olayların sebebi hukuk sistemidir” şeklinde slogan attı. Polis, eylem sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.