Erdoğan: Başkanlık sisteminde başkan, kral değildir

Erdoğan: Başkanlık sisteminde başkan, kral değildir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sisteminin Türkiye’de yeteri kadar tartışılmadığını belirterek, “Başkanlık sisteminde başkan, kral değildir. Bizdeki bazı cahiller başkanı bir kral olarak takdim etme cüretine girerek yalan söylüyorlar.” diye konuştu.


Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam’da kamp yapan AK Parti il ve ilçe başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada, başkanlık sistemine de değindi. Türkiye’de başkanlık sisteminin parti teşkilatında da yeteri kadar anlaşılmadığını söyledi. Erdoğan, “Genel Başkan bunu söyledi. Peki ilk defa bizim genel başkanımız mı söyledi bunu? Geçmişte rahmetli Turgut bey de söyledi, Demirel söyledi. Bu bize yabancı bir anlayış da değil. Ecdadımıza baktığımızda tarihe baktığımızda benzerini Osmanlı yaşamış. Dünyada en gelişmiş ülkeler bunu yaşıyor, ABD, Rusya aynı şekilde. Yarı başkanlık denilen sistem, Fransa bunu yaşıyor. Latin Amerika ülkeleri bunu yaşıyor. Dünyada 100’ü aşkın ülke bunu yaşıyor. Bizde muhalefetin propagandalarına eğer AK Parti’ye oy verneler aldanırsa onların iz suyundan giderse o zaman bize, şuna inanıyorum, bir defa tavrını koyamayan bir teşkilat, meselesine sahip çıkamayan bir teşkilat anlayışını getirir.” dedi.


“AK PARTİ’NİN KENDİ OY TABANI BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINI ÇOK DAHA İYİYE TAŞIMALI”


Bu konuda daha çok çalışılması gerektiğini belirten Erdoğan, “Sizlere gönderilen broşürler demek ki okunmuyor, verdiğimiz mesajlar iyi dinlenmiyor takip edilmiyor.” diyerek de parti teşkilatını eleştirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bugün gelişmiş ülkeler başkanlık sistemini benimsemişse ülkelerini yönetiyorlarsa burada bir şey var. Ne diyorlar ‘parlamenter demokrasi başkanlık sisteminde yok’ diyor. Kim diyor bunu? Ana muhalefet partisi başkanı. Parlamentonun olmadığı bir başkanlık sistemi, kraliyetler hariç hepsinde vardır. Amerika’da parlamento yok mu, bugün Rusya da yok mu. ABD’de çift derecelidir, hem kongre hem senato. Rusya’da yok mu Fransa da yok mu? Var. Nasıl çalıştığı içeriği nasıl olacağı bu önemli. Biz bunları tartışalım diyoruz, toplum tartışmalı. Sonra da nihai kararı yine millet vermeli. Bundan kaçınmamalıyız. Partili cumhurbaşkanlığı gündeme getirdik onu bile farklı yerlere çektiler. Fransa şu anda onu uyguluyor. Amerika’da başkanlık sitemi de partilidir onu uyguluyor. Süreci ülkenin menfaatine, milletin menfaatine en ideal şekilde nasıl yürütebilirsek buna dikkat etmemiz lazım. Başkanlık siteminde başkan kral değildir. Bizdeki bazı cahiller başkanı bir kral olarak takdim etme cüretine girerek yalan söylüyorlar. Tam aksine Amerika’da başkan kongreden izin almadıktan sonra onların vermediği bir yetkiyi harcama noktasında yapamaz, bir helikopter hediye edemez, oradan izin alması gerekir. Biz bu noktada çok daha güçlüyüz. AK Parti’nin kendi oy tabanı başkanlık sistemi ile ilgili çalışmalarını çok daha iyiye taşımak suretiyle tüm kamuoyu araşatırmalarındaki dengeyi genel merkezini çalışarak oturttuğu bir yapı üzerine sürdürmelidir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.