Dünya basın imparatoru Murdoch şirketini ikiye bölüyor

Dünya basın imparatoru Murdoch şirketini ikiye bölüyor

Dünya basın imparatoru olarak bilinen Rupert Murdoch, sahibi olduğu News Corp. şirketini ikiye bölme yolunda. Basında çıkan haberleri doğrulayan şirket henüz resmi açıklama yapmamasına karşın News Corp. televizyon/eğlence ve yayıncılık faaliyetleri olmak üzere ikiye ayıracak.

İki şirketinde yine halka arz edileceği ve bu konuda da Murdoch’a Goldman Sach’ın aracılık edeceği belirtiliyor. İkiye bölünecek olan şirketlerin kontrölü yine ünlü patron Murdoch’da olacak.

İngiltere’de geçtiğimiz aylarda patlak veren telekulak skandalından sonra News Corp. yaşadığı sıkıntılar nedeniyle böyle bir karar aldığı ileri sürülüyor. Şirketin basılı medyadan diğer şirketleri ayırmak amacıyla böyle bir karar alma yoluna gitmek zorunda kaldığı yorumları yapılıyor.

Skandalın ardından İngiltere’nin en büyük trajına sahip olan ‘‘News of the World’’ (haftalık gazeteydi ve trajı 5 milyondu) gazetesinin kapısına kilit vurmak zorunda kalan Murdoch ailesi, yazılı medyada nasıl bir strateji izleyeceği yönünde dün New York’ta dünya genelindeki gazetelerinin yayın editörleri ile bir toplantı yaptı. New York Times gazetesinin haberine göre toplantıda Murdoch, sahibi olduğu yazılı basında çalışanlarının ‘ne olacak’ endişelerini gidermeye çalıştığını yazdı. Guardian gazetesi ile İngiltere’de News Corp.a bağlı olan gazetelerede çalışanların şirketin yeni yapılanmasında kendilerini nelerin beklediği yolunda ciddi kaygılarının olduğunu ileri sürdü.  

Getiğimiz yılın verilerine göre Murdoch, televizyon/eğlence alanında yayın yapan kuruluşlarından 23 milyar 500 milyon dolar gelir elde etti. Yayıncılık alanındaki şirketlerin bir yıllık geliri ise 8 milyar 800 milyon dolar olarak açıklandı.

Türkiye’de yayın yapan Fox televizyonu, Fox News, Fox Movie ile 20th Century Fox film şirketinin dahil olduğu bir grup oluşturulacak. Diğer grupta ise ünlü Wall Street Journal, New York Post ile İngiltere’de faaliyet gösteren Times ile Harper Collins yayınevi yer alacak.

BBC’nin iddiasına göre Murdoch, şirketlerini bölerek telekulak skandalından dolayı gelir ve prestij kaybına uğrayan şirketlerini korumaya yönelik bir starateji olarak yorumladı.  

Şirketin ikiye bölüneceği haberi ilk olarak News Corp. bünyesinde bulunan Wall Street Journal gazetesinde pazartesi günü yayınlandı. Haberin ardından Murdoch’un memleketi olan Avustralya ile Amerika’da hisse senetleri borsada artış elde etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.