CPJ Direktörü: Suç örgütleriyle bağlantılı gazetecileri savunmuyoruz

CPJ Direktörü: Suç örgütleriyle bağlantılı gazetecileri savunmuyoruz

Türkiye’de basın özgürlüğünü eleştiren uluslar arası kuruluşlardan olan Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists-CPJ) Direktörü Robert Mahoney, Ankara’nın uluslararası standartlarda basın özgürlüğü konusunda reform yapmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’de çok sayıda gazetecinin cezaevinde olmasını eleştiren Mahoney, ‘‘Türkiye, ekonomik olarak her yıl daha da güçlenen bir ülke. Bölgesinde de çok önemli. Biz de dünya da böyle büyüyen bir ülkeden daha fazla özgürlük bekliyoruz ve beklentimiz de yüksek’’ diye konuştu. Birleşmiş Milletler’deki basın toplantısının ardından Zaman Amerika’nın sorularına yanıt veren Mahoney, Türk hükümetinin uluslararası standartlarda basın özgürlüğü konusunda gelişmelere imza atmasını umduklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de 7 gazetecinin daha serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Mahoney, ‘‘Biz, gazetecilik mesleğini yaparken yani yazdıklarından dolayı içeri atılan kimselerin haklarını savunuyoruz. Yoksa teröre bulaşmış, kara para aklayan ya da başka suç örgütleri ile bağlantısı olanları savunmuyoruz. Ve onların hapse atılmasını da basın özgürlüğü kapsamında elbette değerlendirmiyoruz’’ dedi.

Türkiye’de bazı gazetecilerin sürmekte olan davalarla ilgili haber yapmalarından dolayı haklarında binlerce dava açıldığının hatırlatılması üzerine Mahoney, ‘‘Ben de bunu söylüyorum, hemen herkesi bir şeyin propagandasını yapmakla suçlayabilirsiniz. Bir muhabirin yazdığı haberinden veya çektiği gösteri fotoğrafından dolayı hakkında bir şeyin taraftarı olmakla suçlayıp dava açabilirsiniz ve bizde işte bunu eleştiriyoruz. Türkiye’de istediğiniz insana mevcut yasalara göre istediğiniz suçlamayı yapar ve içeri atabilirsiniz. Basın özgürlüğü konusunda mesele Türkiye’nin hali hazırdaki kanunlarının uluslararası standartlardan uzak olmasıdır.’’ şeklinde konuştu.

Hapiste olan gazetecilerin isimlerini raporlarında yayınlamadan önce Ağustos ayında Türk yetkililere verdiklerini belirten direktör Robert Mahoney, ‘‘Amacımız hükümetin bu gazetecilerin davalarına tek tek bakıp kimin mesleğini yaptığından dolayı içeri atıldığını tespit ederek serbest bırakılmalarını sağlamaktı’’ dedi.

‘‘Sorun kimin gazeteci olup olmadığı değil; sorgulanması gereken Türkiye’nin elliye yakın içeride tuttuğu gazeteci için ne yapacağıdır’’ diyen Mahoney, Ankara’nın istemesi durumunda basın özgürlüğü ile ilgili yapacakları reforma yardımcı olabileceklerini kaydetti.

Dünya genelinde bugün 232 gazetecinin hapiste olduğunu anımsatan Mahoney’e ‘Türkiye’de hapse atılan birçok gazetecinin PKK terör örgütü ile bağlantılı olduğu yolunda Adalet Bakanlığı’nın açıklamasının hatırlatılması üzerine de şöyle yanıt verdi; ‘‘Ben Kudüs’de 7 yıl gazetecilik yaptım. O dönem Hamas’a karşı İsrail devletinin yaptığı bir haksızlığı dile getirseniz Hamas’ı terör örgütü gören İsrail sizi teröre yataklıkla suçluyordu. Aynı şekilde İngiltere’de IRA ile mücadele ettiği dönemde benzer şeyler yaşadım. Terör ile mücadele sadece Türkiye’nin sorunu değil ve Türkiye’ye özel bir durum da değil.’’

Türkiye’yi basın özgürlüğünün en çok kısıtlandığı ve en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkeler listesinde ilk üçte yerveren CPJ raporunda geçen sene en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülkeler listesinin ilk üç sırasında Pakistan, Somali ile Brezilya yer aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.