Chavez’e duygu yüklü cenaze töreni yapıldı

Chavez’e duygu yüklü cenaze töreni yapıldı

Salı günü geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez için düzenlenen törende duygu yüklü anlar yaşandı. Dünya genelinde bir çok televizyon tarafından canlı yayınlanan törende İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ‘şehit’ dediği Chavez’in tabutunu öpmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanı Orgeneral Jose Ornella, kanserle 2 yıldır mücadele eden Chavez’in geçirdiği ağır bir kalp krizi sonucu öldüğünü söyledi. Hayatının son iki yılını Chavez’le beraber geçirdiğini belirten Ornella, 59 yaşındaki liderin son anlarında güçlükle kıpırdayan dudaklarından “Ölmek istemiyorum. Lütfen ölmeme izin verme” sözlerinin döküldüğünü söyledi.

081803
Ornella ayrıca, Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro’nun Chavez’in ölümünde ABD’nin parmağı olduğu iddiasını üstü kapalı da olsa destekledi. Ölümünden bir gün önce hükümet tarafından yapılan açıklamada, 11 Aralık’ta Küba’da geçirdiği 4. kanser ameliyatının ardından solunum enfeksiyonu sorunu yaşayan sembol ismin, yeni ve ciddi bir solunum enfeksiyonuna yakalandığı bildirilmişti.

Chavez’in son yolculuğunda İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın yanı sıra ünlü Oscar ödüllü aktör Sean Penn, eski bezboll oyuncusu Magglio Ordonez gibi isimlerde yer aldı. Cenaze merasiminde Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun da aralarında yer aldığı yaklaşık 30 hükümet lideri yer aldı. Latin Amerika ülkeleri cenazeye en üst düzeyde iştirak ederken Avrupa daha çok bakan düzeyinde temsil edildi. Türkiye’yi de cenaze de Beşir Atalay temsil ediyor. Amerika’yı ise cenaze törenlerinde maslahatgüzarı ve iki Demokrat Partili politikacıyla temsil etti.

14 yıldır devlet başkanı olan Chavez’in yardımcısı Nicolas Madura’nın cenaze töreninde yaptığı duygusal konuşma Euronews tarafından bir ay sonra yapılacak olan başkanlık seçimi için de bir ön hazırlık olarak yorumlandı. 50 yaşında olan Devlet Başkan Yardımcısı Maduro, bu göreve gelmeden önce otobüs şöfürü ve sendika yöneticisiydi.  

Chavez için gerçekleştirilen cenaze merasiminde yapılan dua ve orkestranın çaldığı halk müziği ile katılımcıların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

hugo chavez funeral casket 600
Ahmedinejad, Chavez’in cenazesini öptü

Cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Chavez’e, tabutunu öperek veda etti. Ahmedinejad, merasimde Chavez’in ‘şehit’ olduğunu ve bundan sonra özgürlük savaşçılarının kalbinde yaşayacağını söyledi.

Mumyalanan Chavez’in naaşı askeri akademide 7 gün boyunca halkın ziyaretine açılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.