Berlin duvarının yıkılışının 25. yılı kutlandı

Berlin duvarının yıkılışının 25. yılı kutlandı

Bundan tam 25 yıl önce, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının akabinde yıllar yılı ‘‘utanç duvarı’’ olarak bilinen Berlin duvarı yıkılmıştı. Almanlar bu duvarın yıkılışının 25. yılını kutladı.

Berlin’de duvarın yıkılışının çeyrek asırı bulması vesilesi ile şehirde birçok etkinlik düzenlendi. Yıkılışın 25. yıl dönümü vesilesi ile Berlin’de helyum gazıyla şişirilmiş 7 bin balon gökyüzüne bırakıldı. Brandenburg Kapısı ve çevresinde Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 25’inci yıldönümü nedeniyle bir de festival düzenlendi.

9 Kasım olan duvarın yıkılış tarihi vesilesi ile başta Berlin olmak üzere Almanya’nın birçok şehirinde haftasonu konserler verildi, sokak festivalleri düzenlendi. Yine Berlin’de kentin farklı noktalarına kurulan dev ekranlarda 25. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan animasyon gösterileri halka izlettirildi.

“Işık Duvarı” isimli sanat projesi çerçevesinde Berlin Duvarı’nın uzandığı hat boyunca 7 bin balon bağlandı. Balonlar helyum gazıyla şişirildikten sonra Berlin semalarına salındı. “Işık Duvarı” projesi kapsamında toplam 7 bin balonun tamamının salıverilmesi yarım saati buldu.

‘‘AVRUPA HALKININ BAYRAMI’’

SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov da kutlamalar çerçevesinde Berlin’e geldi. Gorbaçov, “Bild” gazetesi için kaleme aldığı makalede, duvarın yıkılmasını “Avrupa halklarının bayramı” olarak niteledi. Yazıda, “Berlin Duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadı; birbirlerini karşılıklı olarak nükleer savaş kıyametiyle tehdit eden, Avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü” ifadelerine yer verildi.

Gorbaçov, Almanların Berlin Duvarını yıkarak Soğuk Savaş’ın sona ermesine önemli katkı sağladığını savundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.