AP ile Beyaz Saray arasında ‘basın özgürlüğü’ tartışması

AP ile Beyaz Saray arasında ‘basın özgürlüğü’ tartışması

İran’da 6,5 yıl önce kaçırılan Robert Levinson’un Amerikan istihbarat örgütü CIA’e çalıştığı iddia edildi. İddia sahibi AP haber ajansı, gizli görevde kaybolan Levinson’un ailesine susmaları için 2,5 milyon dolar verildiğini duyurdu. Beyaz Saray, haberle kayıp Amerikalının ‘Hayatı tehlikeye atıldı.’ derken AP yaptıklarının habercilik olduğunu savundu.

Associated Press (AP) haber ajansı, İran’da yaklaşık yedi yıl önce ortadan kaybolan Robert Levinson isimli Amerikalının, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) adına gizli bir görevdeyken kayıplara karıştığını açıkladı. AP’nin yıllardır üzerinde çalıştığı habere göre, İran’ın Kiş adasında Mart 2007’de kaçırıldığına inanılan Levinson, CIA içinde dahi skandala sebep olan bir görev için bu ülkeye gitti. Skandalın duyulmasını istemeyen CIA, Levinson’un ailesine mahkemeye gitmemeleri karşılığında 2,5 milyon dolar verdi.

 

AP, Levinson’un CIA için çalıştığını üç yıldır bildiklerini ancak güvenlik birimlerinin talebi nedeniyle haberi üç kez yayınlamayı ertelediklerini açıklarken, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ajans, Levinson’un hayatını tehlikeye atmakla suçlandı. Daha önce defalarca Levinson’un ABD hükümeti için çalışmadığını açıklayan Beyaz Saray, bir kez daha CIA-Levinson bağlantısını teyit etmekten kaçındı.

 

Levinson’un hayatını tehlikeye atma iddialarını cevaplayan AP ise, Levinson’un ülkesine dönmesi için tüm yolların denendiğini, CIA kurallarının dahi çiğnendiği skandal operasyonu ifşa etmenin gazetecilik faaliyeti olduğunu savundu. AP’nin haberinde, Levinson’un hayatta olup olmadığı, nerede olduğu ve kim tarafından alıkoyulduğunun bilinmediği ifade edildi. İşkenceye karşı direnme eğitimi almayan Levinson’u kaçıranların onun CIA’e çalıştığını muhtemelen bildikleri belirtildi.

 

KAYIP AJAN TÜRKİYE’YE DE GELMİŞ

 

Emekli FBI çalışanı Levinson, 2007 yılında İran’a gitmiş ve burada kaybolmuştu. AP’nin ortaya koyduğu bilgilere göre, CIA’de analist olarak çalışan ve buna benzer yurtdışı görevleri yürütme yetkisi olmayan bir ekip, Levinson’u para karşılığı dünyanın dört bir tarafına gönderdi ve onun yazdığı raporlardan istifade etti. Levinson’un aralarında Türkiye’nin de olduğu yurtdışı seyahatleri, kuruluşun kendi iç kuralları dahi atlanarak gerçekleştirildi. Levinson’un CIA bağlantısı soruşturma konusu olduğunda aynı ekip, üstlerini bu ilişki hakkında bilgilendirmedikleri için ABD Kongresi dahi yanıltıldı. Levinson’un kaybolmasıyla ilgili olarak söz konusu analist ekibinden üçü istifaya zorlandı, yedi kişi ise disiplin cezasına çarptırıldı.

 

8 Mart günü bir kaynağıyla görüşmek üzere Kiş adasına gelen Levinson, 9 Mart’ta kayboldu. Ailesine 2010 yılında 54 saniyelik bir video ulaştırıldı. 2011 yılında da Levinson’un zincirlerle bağlı olduğu ve elinde İngilizce yazılı yardım cümleleri olan kartonlar tuttuğu fotoğrafları ortaya çıktı. Mart 2011’de ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Levinson’un ‘Güneybatı Asya’da bir yerlerde’ tutulduğuna dair bir açıklama yaptı. O tarihten sonra ise şimdi 64 yaşında olması gereken Levinson’dan haber alınamadı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.