Amerika’nın blue jean’li, t-shirt’lü yeni nesil ‘askerleri’

Amerika’nın blue jean’li, t-shirt’lü yeni nesil ‘askerleri’

Siber saldırıları millî güvenliği için en büyük tehditlerden biri olarak gören ABD, dijital savunmasını güçlendirmek için adımlar atıyor. Amerikan ordusu, bu kapsamda üç yıl önce teşkil ettiği siber komutanlık birimi (Cyber Command) için bir de karargâh oluşturuyor.

Yeni nesil savaşın yürütüleceği karargâh, Maryland eyaletindeki Fort Meade Üssü’nde inşa ediliyor. 358 milyon dolara mal olacak Siber Komutanlık Müşterek Operasyon Merkezi’nin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Merkez, şu an farklı üslerde yer alan kara, hava, deniz ve deniz piyade komutanlıklarının siber birimlerini aynı çatı altında toplayacak. Üste üniformalı subaylar ile blue jean’li, t-shirt’lü siber savaşçılar istihbarat toplayacak, milli güvenlikle ilgili kurumların şebekelerini virüs saldırılarına karşı koruyacak. Şu an 650 olan siber savaşçı sayısı 2015 itibarıyla 3-4 bine çıkarılacak. Siber komutanlık, yeni merkezi inşa edilene kadar, önceki gün patlak veren telekulak skandalının odağındaki Milli Güvenlik Kurumu ile aynı karargâhı paylaşacak.

Siber komutanlığın ana görevi savunma olarak açıklansa da bu birim sanal operasyonlardan da sorumlu olacak. İngiliz haber ajansı Reuters’a göre bu operasyonlar, muhtemelen düşman ülkenin komuta merkezi sistemlerinin çökertilmesi, askerî iletişimin önlenmesi, radarların ve hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılması gibi saldırılar olacak. Obama yönetimi, siber güvenliğe verdiği ehemmiyeti, askerî harcamalarda kesintiye giderken buna konuya ayırdığı bütçeyi artırarak gösterdi. 2014 bütçesinde siber güvenliğe ayrılan para bir önceki yıla göre 800 milyon dolar artırılarak 4,7 milyar dolara çıkarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.