Amerika’da lise eğitimi, Türk öğrencilere Harvard kapısını aralıyor

Amerika’da lise eğitimi, Türk öğrencilere Harvard kapısını aralıyor

Lise 2. sınıf öğrencisi Büşra Sarıgüzel, yaz aylarını sınıf arkadaşı Aleyna Kocabaş ile birlikte Harvard Üniversitesi’nde dersler alarak geçiriyor. Furkan Aldemir ve Ferit Kaya, Ulusal Matematik olimpiyatlarında dereceye girerek ödül kazandı. Zeynep Kurt, Nilüfer Turhan, Beyza Kurt, Seda Bektaş, Mücella Bursal, Hacer Tektaş, Zehra Abacıoğlu ve Berkay Okyar.. Geçtiğimiz ay yapılan Ulusal Karate Yarışması’nda Amerika şampiyonları. Mehmet Şencan, Amerika’nın en iyi üniversitelerinden California Institute of Technology’de burslu olarak okuyor. Yaşıtları, iyi bir gelecek için henüz planlar yaparken, onlar, seçtikleri alanda yolu çoktan yarılamış durumda. Ortak özellikleri ise Türk girişimciler tarafından Amerika’da kurulmuş olan liselerde eğitim görmüş olmaları.

 

ABD’de yatılı eğitim veren bu okullar, gençleri bir çok açıdan geleceğe hazırlıyor. Anadil seviyesinde İngilizce eğitimi, Amerika’da lise okumanın en önemli avantajlarından biri. “İngilizce, burada öğrenciler için hayatın ayrılmaz bir parçası.” diyen Brookyln Amity School Genel Müdürü Tufan Aydın, Türkiye’den kısıtlı lisan bilgisiyle gelen çocukların dahi bir kaç ay içinde kendi aralarındaki sohbetlerde İngilizce’yi tercih edecek seviyeye geldiklerini söylüyor. Amerikalı öğretmenlerden eğitim alan öğrenciler, sene kaybetmeden aksansız İngilizce konuşma şansına sahip oluyor. Bu öğrenciler aynı zamanda Türkiye’de üniversite sınavına girmeden tercih yapma hakkına sahip olacak. Tabii Amerika’da bulunan üniversitelere yerleşmek istemeyenler. Çünkü bu okulların, mezunlarını ABD üniversitelerine yerleştirme oranı yüzde yüz.  

 

pressAmerika’da hizmet veren Türk liseleri, dil eğitiminin yanısıra akademik başarılarıyla da göz dolduruyor. Bilim ve proje olimpiyatlarında alınan dereceler bu okullar için artık rutin. Okullar farklı alanlardaki başarıyla dikkat çekiyor. New Jersey’da bulunan Pioneer Academy matematik alanında ödülleri topluyor, New York Amity School Karate alanında Amerika şampiyonu, Connecticut’ta faaliyet gösteren Putnam Academy ise Ulusal Robot Yarışması birincisi.

 

Lise 1 eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra ikinci sınıfta Amerika’yı tercih eden Büşra Sarıgüzel, Brooklyn Amity School’un başarılı öğrencilerinden yalnızca biri. Yaz tatilini Harvard Üniversitesi’nde dersler alarak geçiriyor. Geçtiğimiz dönem Amerikalı bir senatörün yanında staj yapan Büşra, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in gençler için kurduğu Model Birleşmiş Milletler’in üyelerinden biri. “Amerikanin bize sunduğu çok fırsat var. Yeter ki siz istekli olun” diyor. Yaz dönemini Harvard Üniversitesi’nde geçiren Aleyna Kocabaş ise şimdiden okulunu özlemiş. “Harvard’da eşsiz tecrübeler kazanmış olsak da Amity School yurdunu özledim. Oradaki sıcak ortamı başka yerde bulmamız zor”. Putnam Science Academy mezunu Mehmet Şencan da Büşra gibi lise birinci sınıfı Türkiye’de tamamlamış. Daha sonra ortaokul yıllarında yaz kampları için geldiği Amerika’da lise hayatına devam etmeye karar veren Şencan, şu an ABD’nin seçkin üniversitelerinden California Institute Of Technology’de burslu olarak okuyor. 

Peki, henüz ortaokulu yeni tamamlamış çocuğunuz yurtdışında okumak için hazır mı?

 

İkisi erkek, biri kız lisesi olan bu kurumların en önemli özelliği yatılı olması. Öğrenciler, yurtlarda danışman öğretmenlerle birlikte kalıyor. G,n içinde etüt ve aktiviteler bu danışmanlar eşliğinde yapılıyor. Okulda hazırlanan tüm yemekler Türk aşçılar tarafından pişiriliyor. Bu okullarda öğrencilerin kendini evinde hissetmesi için tüm şartlar hazırlanmış durumda. 

 

Lise eğitimi için Amerika’ya göndermeden önce kızının hiç bir yerde yatılı kalmasına izin vermediğini söyleyen Nuray Demirgezer’e göre kızı İpek, New York’ta kaliteli bir eğitimin yanında kendi ayakları üzerinde durmayı da öğrendi. Demirgezer, “Bir çocuğun ailesinin yanında olmaması elbette zor ancak onun eğitimi için fedakarlık göstermemiz gerekiyordu. Kızım, dört yıl Amerika’da okudu. Şimdi tıp fakültesini kazandı. Okuldan o kadar memnun kaldık ki, hiç tereddüt etmeden gönderirdim” diyor. 

 

Oğlu Melikşah’ın orta ikinci sınıfta tatil için geldiği Amerika’da lise okumayı tercih ettiğini söyleyen Selçuk Güncüoğlu ise şunları söyledi: “Oğlum bu sene Putnam Science Academy den mezun oldu. 6 farklı üniversiteden kabul aldı. Oğlum, kaliteli bir eğitim aldı ve aksansız İngilizceyi konuşuyor. Bunun yanında toplum içinde ve kendi başına yaşayabilmeyi öğreniyor. 2 kızımı da hedefleri olan ve Amerika’nın sayılı üniversitelerine öğrenci gönderebilen Brooklyn Amity School’a gönderdim. Üç çocuğum var üçü de yanımda olmayacak ancak karşılıklı fedakârlık yapmadan iyi bir gelecek beklemek doğru olmaz.”

 

Connecticut’ta bulunan özel erkek lisesi Putnam Science Academy 2002 yılında kurulmuş. Okulun 150 yatılı öğrenci kapasitesi var. Pioneer Academy of Science ise 1999 yılından bu yana New Jersey’de hizmet veriyor. Bu sene yeni binasına taşınacak olan okulun 180 yatılı öğrenci kapasitesi var. New York Brooklyn Amity School ise 1999’dan bu yana 160 yatılı kız öğrenci kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. 

 

Okulların Türkiye temsilciğini Manhattan merkezli Metropolitan Education yapıyor. İstanbul’da da bir şubesi bulunan bu kurum profesyonel danışmanları ile okullar hakkında en doğru seçenek için yönlendiriyor. 

 

Daha fazla bilgi için:

Metropolitan Education:

+90 (216) 402 13 14

irtibat@metropoledu.com

www.metropoledu.com

www.amerikadaliseokumak.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.