ABD-Meksika sınırını aşan sentetik uyuşturucular ulusu zehirliyor

ABD-Meksika sınırını aşan sentetik uyuşturucular ulusu zehirliyor

Meksika’da üretilen ve ABD’de ucuza satılan sentetik uyuşturucular, büyüyen bir insani felaketi körüklerken on binlerce insanı öldürüyor. Kurbanların çoğu genç, çoğu evsiz ve çoğu beyaz olmayan insanlar.

Bu, 2021 tarihli “The Least of Us: True Tales of America ve Hope in the Time of America” kitabı da dahil olmak üzere Meksika’daki sentetik uyuşturucu üretimi ve bunların ABD üzerindeki etkileriyle ilgili beğenilen kitabın yazarı ödüllü muhabir Sam Quinones’e göre.

San Fransisco merkezli Ethnic Media Service’i tarafından düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan tecrübeli gazeteci Quinones, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 2021’de 107.000’den fazla ölümle bağlantılı olan meth ve fentanil bağımlılığındaki endişe verici bir artış olduğunu belirtti.

Quinones, “Bu, tek bir kaynağın, bu davadaki Meksikalı kaçakçılık dünyasının, Los Angeles’tan Maine’e kadar tüm ülkeyi kapsadığı… bu çok güçlü ve yıkıcı uyuşturuculardan bir değil iki taneyle daha önce hiç olmamıştı,” dedi.

‘Uzun süreli fentanil bağımlısı diye bir şey yok’
Geçen yıl yapılan bir araştırma, 2015 ile 2019 arasında Siyah Amerikalılar arasında meth kullanımında on kat artış buldu. Ulusal olarak, Yerli Amerikalılar ve Alaska Yerlileri, metamfetamin kullanımından en çok etkilenen gruplar arasındadır.

Quinones ayrıca meth ve kokainin sentetik opioid fentanil ile giderek daha fazla bağlandığına dikkat çekti. HBO’nun hit suç dizisi The Wire’da Omar’ı oynayan aktör Michael K. Williams’ın durumunu gösterdi. “Yaklaşık bir yıl önce kokainden öldü. Kokain sorunu vardı ama aldığı kokaine fentanil katılmıştı ve öldü.”

Washington Post’tan gelen haberlere göre, fentanil aşırı dozları pandemi sırasında %94 arttı ve şu anda günde ortalama 196 Amerikalıyı öldürüyor.

Biden Yönetimi kısa süre önce insanları fentanilin tehlikeleri konusunda uyarmayı amaçlayan One Pill Can Kill adlı bir genel mesajlaşma kampanyası başlattı.

Quinones, bu yeni ilaçlarla zaman lüksüne sahip olmadığınızı söylüyor. Onlarca yıldır kullanabilen eroin bağımlılarının aksine, bugün Meksika’dan çıkan fentanil ve meth, bazen tek bir dozla çok daha zararlı ve potansiyel olarak öldürücüdür.

Quinones, “Uzun süreli fentanil bağımlısı diye bir şey yoktur,” dedi. İlacın iki miligramı seni öldürebilir. Ve birden çok dozda Narcan gibi olağanüstü müdahalelerin dışında, fentanil o kadar bağımlılık yapar ve dozaj/hap o kadar çılgınca değişir ki, şu anda piyasadaki en ölümcül ilaçlar arasındadır.

Bir kilogram saf fentanil, yarım milyon ölümcül doz üretebilir. Kaçakçılar, hacmi artırmak için genellikle laktoz ve diğer şeylerle keserler ve DEA, fentanilin genellikle meth, eroin ve kokain gibi diğer ilaçlarla karıştırıldığını söylüyor.

Zorlayıcı sağlık sistemleri

Quinones, büyük bir Batı şehrinde çalışan ve salgının çoğunu meth ve fentanil bağımlısı hastaları tedavi etmekle geçiren bir acil servis doktoruyla birlikte konuştu. Anonim kalmasını istedi.

“Fentanilden önceki tipik opiyatlarınız olan eroin ve morfin, oksikodonun miligram (gramın binde biri) cinsinden dozlandığını bilmek önemlidir, değil mi? Fentanil ise mikrogram veya gramın milyonda biri olarak dozlanırken, potensi vurgulanıyor” dedi.

Fentanil genellikle kanaması olan ve kan basıncı düşük olan hastalar için acil servis ortamlarında kullanılır.

Doktor, “Yani hastalar fentanil alacak, çok kısa bir süre yüksek kalacaklar veya ağrıları çok kısa bir süre tedavi edilecek ve sonra tekrar ağrıları olacak” dedi. “Ama sokakta, insanların onu güvenli bir şekilde kullanması çok zor.”

Doktor, pandemiyle aynı zamana denk gelen 2019 ve 2020 yıllarında hastanelerde artan “opioid kullanım bozukluğu” vakaları görmeye başladığını kaydetti.

Metamfetamin ile, Meksika kartelleri tarafından ülkeye sevk edilen son derece saf meth, birçok hastada psikoza neden oluyor ve doktorun söylediğine göre “haftalar, aylar, hatta yıllar geçiyor.”

Quinones, meth bağımlılarının “uyuşturucudan ayrılmamak için her yolu deneyeceklerini” belirterek, psikozun ülkenin dört bir yanındaki büyük şehir merkezlerinde artan evsiz popülasyonlarda oynadığını savunuyor. Yalnızca uygun fiyatlı konut sıkıntısına odaklanan evsizlik tartışmalarının bu önemli noktayı gözden kaçırdığını söylüyor.

Bu arada hastaneler, COVID, grip ve solunum yolu hastalığı RSV’deki artışın ortasında fentanil ve meth hastalarının akınıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

“Çoğu acil serviste, metamfetamin sarhoşluğu ile gelen herkesi 72 saatlik beklemeye alma kapasitemiz yok çünkü o yataklara kalp krizi, felç ve diğer her şey için ihtiyacımız var. Sağlık hizmetlerinde bu sorunu çözmek için yeterli kapasite yok” dedi doktor.
Washington Post’a göre, sınır yetkilileri Temmuz ayından bu yana ayda yaklaşık 2.200 pound fentanil ele geçirdi. Sayım, ülkeye girenlerin bir kısmını temsil ediyor, diyorlar.

Quinones’e göre, ABD ile Meksika arasındaki 1.933 millik sınır boyunca ticaret, uyuşturucu sevkiyatını kamufle etmeye yardımcı oluyor. Kamyonların sadece yaklaşık yüzde beşinin denetlendiğini tahmin ediyor.

Karteller, uyuşturucuları her gün sınırı geçen kamyonlara saklamak için “inanılmaz derecede dahiyane yöntemler” buldular.

“İki ülke arasındaki muazzam miktardaki ticaret… sadece geçen tüm kamyonların makul bir yüzdesini bile kontrol etme kapasitemiz yok.”

Uyuşturucu ülkeye girdikten sonra sosyal medya platformları, kaçakçıların gençler de dahil olmak üzere alıcılara ulaşması için kolay bir kanal sağlıyor. Quinones, geçen yıl Santa Monica’da internetten fentanil katkılı hap satın aldıktan sonra ölen çocukların ebeveynleri tarafından düzenlenen bir protestoyu hatırlıyor.

Sosyal medya uygulamalarının uyuşturucu satın almak için “yeni sokak köşesi gibi” olduğunu söyledi.

Quinones, krizin ciddiyeti göz önüne alındığında, bunu “ulusal zehirlenme” olarak tanımlıyor ve Meksika ile ABD arasında uluslararası işbirliğinin kesinlikle gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor. Mevcut yasaklama programları yetersizdir. “Bence bu sadece bir uyuşturucu sorununun ötesine geçti… Gerçekten Dışişleri Bakanlığı tarafından ele alınması gerekiyor.”