20 eyaletten 100 binden fazla insan Amerika’nın bölünmesini istedi

20 eyaletten 100 binden fazla insan Amerika’nın bölünmesini istedi

Geçtiğimiz hafta yapılan ve Başkan Barack Obama’nın yeniden aynı göreve seçilmesi, ülkede bazı kesimlerde ciddi rahatsızlıklara neden olmaya devam ediyor. Obama’nın ikinci defa başkanlığa seçilmesine tepki olarak bugüne kadar 20 eyaletten 100 binden fazla insan eyaletlerinin federal yapıdan ayrılması yolunda dilekçe verdi.

Bugüne kadar ülkeden ayrılmak isteyen eyaletler adına 100 bin kişinin dilekçe verdi. Federal yapıdan ayrılmak isteyen eyalet sayısı da 20’yi buldu. Bu eyaletler arasında Carlifornia’dan New York’a Texas’dan Ohio’ya kadar farklı eyaletlerden bireyler yer alıyor. Ancak ayrılık dilekçesini en fazla veren eyaletler içinde Texas birinciliği elde etmiş görünüyor. Amerikan iç savaşından sonra eyaletlerin daha fazla özerkliğini savunan Texas’tan bugüne kadar 57 bin dilekçe geldi. Geçen hafta Obama Texas’da rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney’e karşı yüzde 15 oy oranı farkı ile kaybetmişti. Dilekçelerin daha çok Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi durumunda olan iç ve güney eyaletlerden geldiği görülüyor.

‘‘We the People’’ adlı internet blog sitesi üzerinden sesini duyurmaya çalışan ayrılıkçı Amerikalıların bu eylemi aslında 2008 yılında ilk olarak ortaya çıktı. O dönem ilk defa seçilen Başkan Obama’nın göreve gelmesine tepki gösteren Texas Valisi Rick Perry, eyaletlerinin federal devletten ayrılması konusunu gündeme getirmişti.

Geçtiğimiz hafta yapılan seçim sonuçlarının ardından halkın iradesine tepki olarak ‘Texas Observer’ gazetesi gündeme getirmişti. Gazetede köşe yazarlığı yapan ve Cumhuriyetçi Parti’de resmi görevi bulunan Peter Morrison, makalesinde Başkan Obama ve Demokrat Partilileri bebek katili olmak gibi çok ağır ithamlarla suçlamıştı. Morrison’un nefrek kokan makalesinde Obama’nın seçimi kazanmasına neden olan etkenlerden birisinin de azınlıkların ırkçılığı olduğunu ileri sürdü.

Anaysal olarak eyaletlerin federal yapıdan ayrılmasına izin verilmiyor.

Write a comment

1 Comment

  1. Ali Alkan November 16, 13:51

    Sadece Amerika’daki ogrenciler degil ingilteredeki ogrenciler icin de gecerli. Butun MEB burslusu ogrencileri baz alarak haber yaparsaniz, durumun ne kadar vahim oldugu ortaya cikar.

Only registered users can comment.