Washington’da Selçuklular’ı Amerikalı tarihçiler tanıtıyor
Türk Amerikan Birliği (TAA), Konya Selçuk Belediyesi ile gerçekleştirdiği ‘Duvarların Şarkısı: Anadolu Selçukluları’nın Mimari Mirası’ adlı sergi kapsamında seminerler düzenlenmeye devam ediyor. Dernek, serginin kapanmasına az bir zaman kala Tarih Uzmanı ve Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ori Z. Soltes’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Selçuklu Tarihi’ semineri düzenledi.
ABD’de ikinci kez düzenlenen Selçuklu eserleri sergisi kapsamında organizasyonlar düzenlemeye devam eden TAA bu dönemi Amerikalı tarihçiler ile yaptığı seminerler ile tanıtıyor. Kurumun Washington DC’deki merkezinde gerçekleşen son seminerin konuşmacısı Ori Z. Soltes, yaptığı konuşmada Selçuklular’ın tarihteki önemine vurgu yaptı. Bulundukları dönemde 3 kıta arasında bir denge unsur olduğunu söyleyen Soltes, “Selçuklular zamanında Avrupalılar Ortadoğu’ya hâkimiyet kurmak istediklerinde karşılarında Selçuklular’ı buluyordu. Moğollar ise Avrupa’ya ulaşmak için Selçuklular’ı geçmek zorundaydı. Selçuklular adeta terazi görevi görüyordu.” dedi.
Ömer Hayyam ve Mevlana Celaleddin Rumi gibi yazar ve âlimlerin Selçuklu döneminde yetişen ve tüm dünyanın tanıdığı önemli isimler olduğuna dikkat çeken Soltes, özellikle Mevlana’nın İslam inancında zikir kavramına yeni bir boyut getirdiğini belirtti. Uzman tarihçi, “Zikir kelime anlamıyla anmak demek. İslam inancında zikir alimlerin konsantre olup Yaratıcıyı düşünmeleri şeklinde gerçekleşiyordu. Ancak Mevlana yaptığı sema ile zikir kavramına fiziksel bir yorum getirdi.” ifadelerini kullandı.
Selçukluların ticarette de çok geliştiğini ifade eden Soltes, dünyada bilinen ilk ticari sigortanın Selçuklular döneminde gerçekleştiğini söyledi.
TAA’nın Selçuklu sergisi kapsamında daha önce düzenlediği seminere ‘Bir çay daha lütfen’ kitabının Amerikalı yazarı Katharine Branning katılmış ve Selçuklu mimarisi hakkında bir konuşma yapmıştı. Selçuklu eserlerinin tanıtıldığı fotoğraf sergisi 22 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment