Washington’da İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı tanıtıldı
İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Amerika şubesinin kuruluşu dolayısıyla ABD’nin başkenti Washington’da tanıtım toplantısı düzenlendi.
Washington Hilton Oteli’nde düzenlenen “Birinci Yıllık Diyalog ve Dayanışma Yemeği” adlı toplantıya, aralarında eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın da aralarında olduğu çok sayıda seçkin davetli katıldı.
İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Mustafa Gür, toplantıdaki konuşmasında, 2006 yılında Ankara’da kurulan vakfın amacının, adının esinlendiği doğuyla batı arasında ticaret, kültür, sanat ve bilgi değişimini hızlandıran tarihi İpekyolu gibi, eğitim alanında bir İpekyolu oluşturmak ve yurt içinde ve dışında nitelikli eğitim kurumları kurmak, yeni nesillerin nitelikli ve evrensel düzeyde eğitim ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak olduğunu belirtti.
Türkiye ve çevresindeki ülkelerde daha geniş kesimlerin yüksek düzeyde eğitim ve öğretim standartlarına kavuşmasına yardımcı olmayı hedeflediklerini ifade eden Gür, şöyle konuştu: “Bu durum doğuyla batı arasında doğrudan insana yatırım yapılarak karşılıklı ve çok yönlü ilişki düzeninin yeniden başlatılması demektir. Bir anlamda çağdaş İpekyolu’nun doğrudan insan üzerinden ve eğitim aracılığıyla hayata geçirilmesi demektir. Tam bu aşamada siz ABD’deki dostlarımızın ve vatandaşlarımızın gönüllü destekleri ve önerileri, projenin başarısına, barışa ve refaha önemli bir ivme katacaktır.”
Gür, mütevelli heyetinde parlamenterler, akademisyenler, iş adamları ve üst düzey yöneticilerin yer aldığı vakfın projesi bağlamında İpekyolu Üniversitesi’nin kuruluş başvurusunun şu anda YÖK’te olduğunu ve bu aşamanın geçilmesini takiben, üniversitenin ilk bölümlerini Trabzon’da kurduktan sonra, sonraki bölümleri Ankara, İstanbul ve yurt dışında, özellikle de ABD’de açmayı hedeflediklerini anlattı.
“Türkiye ile ABD arasında eğitim köprüsü”
Türkiye ile ABD arasındaki bu köprünün kurulmasından iki tarafın da kazançlı çıkacağını kaydeden Gür, “Türkiye-ABD akademik personelinin değişimi noktasında olsun, öğrenci değişimi noktasında olsun, belki eğitim programının oluşturulması noktasında olsun, işbirliğini geliştirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Gür, İpekyolu Üniversitesi’nin ABD’de temsilciliği ya da bölümlerinin açılmasıyla daha kurumsal, üniversitelerin bölümleri arasında doğrudan işbirliğinin hayata geçirilebileceğine işaret ederek, projelerinin ABD’de de hem akademi hem iş dünyasından yoğun ilgi gördüğünü, bu durumun kendileri açısından bu işbirliğini gerçekleştirmede avantaj yaratacağını belirtti.
Türkiye’nin eğitim kapasitesinin talebi karşılamaktan uzak olduğuna ve yeni eğitim kurumlarına ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Gür, şunları kaydetti:
“Türkiye’de bugün 65 vakıf üniversitesi ve 103 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 168 üniversite bulunmaktadır. Daha gereksinim olduğu çok açık. Ayrıca bu rakamların ötesinde, bir de çevre ülkelerin nitelikli yüksek öğretime olan ihtiyacının Türkiye’ninkinden de daha fazla olduğu dikkate alındığı zaman İpekyolu projesinin ne denli gerekli olduğunu ifade etmek isterim.”
“Proje, tüm insanlığın yararına sonuçlar doğurabilecek”
Gür, sözlerine şöyle devam etti: “Doğuyla batı medeniyetlerini etkileyen ve onlardan aynı zamanda etkilenen tarihe sahip olan ve bugün haritaya baktığımızda da çok açık ve net olarak gördüğümüz gibi dünyanın adeta merkezinde konumlanan, sahip olduğu potansiyeli de dikkate aldığımızda Türkiye’deki bu projenin insanlık için, doğu batı dengesi ve dayanışması için yaratacağı olumlu etkinin daha net farkındayız diye düşünüyorum. Doğunun ve batının yarattığı değerleri ve eserlerin nitelikli eğitimle doğrudan insan kaynağı üzerinden paylaştırılması ve geliştirilmesini hedeflemekteyiz. Bu süreç, hem doğunun hem de batının çok yönlü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik katkılar sağlayabilecek ve tüm insanlığın yararına sonuçlar doğurabilecektir.”
İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı Amerika Şubesi’nin Başkanı Eda Elitok da ABD, Kanada ve Türkiye arasında daha iyi anlayış ve işbirliğini tesis etmeyi amaçladıklarını belirterek, bu çerçevede kültür ve eğitim faaliyetleri, konferanslar, bu üç ülke arasındaki akademik ilişkileri ve tarihi bağları keşfetmeye yönelik toplantılar düzenlediklerini anlattı.
Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği (TASSA) Başkanı Haluk Ünal da dernek olarak Türkiye ile ABD arasında bilim köprüsü kurmayı ve bu köprüyü işletebilmeyi hedeflediklerini ifade ederek, bu bağlamda İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı ile amaçlarının örtüştüğünü söyledi.
Konuşmaların ardından plaketlerin takdim töreninin düzenlendiği geceye, genç gitar sanatçısı Celil Refik Kaya da mini konseriyle renk kattı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment