TABID, ABD ve Kanada’daki Türk işadamlarını bir araya getirdi
ABD ve Kanada’da yaşayan Türk işadamları Türk-Amerikan İş Kalkındırma ve Geliştirme Konseyi’nin (TABID) düzenlediği 1. Kuzey Amerika İş Adamları Buluşması’nda biraraya geldi. Programa 400’e yakın işadamı katıldı.
Programda bir konuşma yapan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rızanur Meral, ABD’de bulunan işadamlarına özellikle Meksika ve Kanada ülkelerini yatırım konusunda hedef olarak gösterdi. TUSKON olarak her zaman tecrübelerini aktarmaya hazır olduklarını ifade eden Meral, işadamlarının hem Türk hem de Amerikalı kimliklerini kullanarak başka ülkelerde yatırım yapmayı düşünmesi gerekdiğini belirtti. ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam edeceğini vurgulayan Tuskon Başkanı, katılımcılara şunları söyledi: “Sizler daha çok gençsiniz. Dünya’da çok küçük. ABD’nin etrafındaki ülkelerde farklı yatırımlar arayışına girebilirsiniz. Bunun için gezip, yatırım fırsatlarını iyi kollamanız gerekir. Bu konuda TUSKON olarak elimizden geleni size sunmaya hazırız.”
Meral, ABD’de güçlü bir işadamı grubu olduğunu ve bunların ülkedeki istihdamı arttırmayı ve ekonomiye destek vermeye çalıştıklarını belirterek , “Yapılan ekonomi toplantılarını kaçırmayın. Özellikle bizim düzenlediğimiz zirvelerde tanıştığınız işadamları ile irtibatınızı devam ettirin.” önerilerinde bulundu.
Programın bir diğer ilgi çeken konuğu ise deri kılıf sektöründe elde ettiği başarı ile adından sıkça söz ettiren SENA Case ortaklarından Remzi Ökten oldu. Ökten, merakla beklenen konuşmasında sıfırdan başlayıp kısa zamanda Amerika’nın en çok tanınan firmaları arasına giren şirketinin başarı hikayesini anlattı.
Asıl mesleğinin mühendislik olduğunu belirten Ökten, 2001 yılında kardeşinin teklifiyle kendi şirketini kurduğunu söyledi. Başlangıçta ne iş yapacaklarına dair bir fikirleri dahi olmadığını aktaran Ökten, kısa bir araştırmadan sonra küçük elektronik aletler için kaliteli deri kılıf üretme düşüncesine vardıklarını ifade etti. Kardeşinin de onaylamasıyla işe giriştiklerini aktaran başarılı işadamı, “Tek bir problem vardı: Hiç paramız yoktu.” dedi. Sıfır faizli bir kredi kartından çektikleri 7 bin dolarla ilk parti malı ürettirdiklerini ifade eden Ökten, bu aşamadan sonra reklam ve halkla ilişkilere verdikleri önemin şirketin önünü açtığını söyledi. Başarılı işadamı, kendi hazırladıkları basın bültenleri ve ürün eleştirmenleriyle kurdukları iyi diyaloglar sayesinde SENA’nın kısa süre içinde sanal dünyada büyük bir marka bilinirliği oluşturduğuna dikkat çekti.
2005 yılında Palm şirketiyle bir işbirliği anlaşması imzaladıklarını aktaran Ökten, şirketin bu dönemde Silikon Vadisi’nde en çok tanınan kılıf üreticilerinden biri haline geldiğini söyledi. Bu marka değerinin SENA’ya önemli kapılar açtığını belirten Ökten, “Apple’la 2007 yılında imzaladığımız anlaşmada Silikon Vadisi’ndeki üst düzey pek çok yetkilinin gıyabımızda bizi Apple temsilcilerine methetmesinin büyük payı var.” diye konuştu.
SENA’nın ulaştığı yıllık ortalama yüzde 300’lük büyüme rakamının, alanında dünyanın en önemli şirketlerinden Targus’un dikkatini çektiğini belirten Ökten, yaklaşık bir buçuk sene süren görüşmeler sonunda şirketi sattıklarını söyledi.
TABID Genel Başkanı Celil Yaka ABD ve Kanada genelinde 400’e yakın işadamının bir araya gelerek yatırım konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Kaya, dernek olarak Türk işadamlarının ABD’deki potansiyeli gördüklerini bundan sonra ülke genelinde sektörel toplantıların devam edeceğini söyledi. Programın kapsamında Amerika’nın değişik bölgelerinden ve Kanada’dan gelen konsey temsilcileri bulundukları bölgelere dair genel bilgiler ve iş potansiyelini anlatan birer sunum yaptılar.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment