Syracuse’ün öncü kadınlarından “Kadınlar ve Liderlik Programı”
Syracuse Türk Kültür Merkezi, Syracuse civarında yaşayan kadınlara yönelik “Kadınlar ve Liderlik” başlıklı bir program düzenledi.
Türk Kültür Merkezi’nin tanıtımıyla başlayan programda ilk olarak Türkiye hakkında tanıtıcı kısa bir film gösterildi.
Filmin ardından Syracuse Üniversitesi’nde siyasi liderlik konusunda çalışan siyaset bilimci Havva Karakaş-
Keleş “Kadınlar ve Liderlik” konulu bir konuşma yaptı. Karakaş-Keleş, liderlik üzerine yazılmış bilimsel metinlere atıflarla başlayan konuşmasında, gerek Syracuse şehrinin gerekse bu şehrin de dahil olduğu New York eyaletinin kuzey bölgesinin kadınların öncü roller oynadıkları yerler olarak haklı bir üne sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, köleliğin kaldırılmasını ve kadınların eşit haklara sahip olmasını amaçlayan toplumsal hareketlerde önemli rol oynamış Elizabeth Cady Stanton ve Suzan B. Anthony gibi isimlere değindi.
Kadınların dünyanın muhtelif yerlerinde verdiği hak mücadelelerine ve elde ettikleri kazanımlara örnekler veren siyaset bilimci Karakaş-Keleş, kadınların işyerinde ayrımcılık, taciz, ücret eşitsizliği ve namus cinayetleri gibi pekçok sorunla karşı karşıya olduklarını belirtti.
Liderliğin bir kurum ya da teşkilat bünyesinde makama sahip olmaya indirgenemeyecegini söyleyen Karakaş- Keleş, konuşmasına şöyle devam etti: “Lider kadınlar denince aklıma yalnızca Margaret Thatcher, Angela Merkel, Hillary Clinton, Indira Gandhi ya da Benazir Bhutto gibi isimler gelmiyor. Her birimiz yaşadığımız çevrede, katkıda bulunduğumuz yardım derneklerinde, okuduğumuz ya da çalıştığımız okullarda veya üniversitelerde öncü roller oynayabiliriz ve aslında oynuyoruz.”
Programa katılan kadınların kimilerini ismen anıp onların hayatlarından liderlik örnekleri vererek konuşmasına devam eden Karakaş-Keleş, katılımcılara bu şekilde ilginç bir sürpriz yapmış oldu. Konuşmada ismi anılan ve faaliyetleri öne çıkarılan kadınlar arasında şunlar vardı: 2013 Yılın Kadını ödülü sahibi; Bosna Savaşı’ndan sonra Amerika’ya gelmiş ve kardeşlerinin de bu ülkeye gelmelerine on ayak olmuş Bosna-Hersek kökenli bir katılımcı; İstanbul’da Syracuse Üniversitesi’ne ait bir merkezin kurulmasında öncü rol üstlenmiş bir dilbilim hocası; ailesinin karşı çıkmasına rağmen ilkokuldan sonra okumaya devam etmiş bir Türk; ve son olarak da Syracuse’de faaliyet gösteren küçük çaplı bir özel okulun pek çok engelden yılmayıp azimle çalışan müdiresi.
Siyaset bilimci Karakaş-Keleş konuşmasını su sözlerle noktaladı: “İhtimamla, merhametle, vizyonla, irfanla ve adanmışlıkla hareket ettiğinizde lider olursunuz. Hz. Muhammed’in (SAV) bir hadisinde buyurduğu üzere ‘bir kavmin efendisi o kavme hizmet edendir’ . Hepimiz parçası olduğumuz topluluklara ihtimamla, merhametle, vizyonla, irfanla ve adanmışlık duygusuyla yararlı olmak için çabalıyoruz. Bu çabamız da bizleri lider kılmaya yeter.”
Programda daha sonra Türkiye’den halk oyunları oynandı.
Meslekleri, kökenleri, inançları birbirinden farklı pekçok kadının katıldığı program, geçmişi düşünmeye, geleceğe bakmaya, kadınların işyerlerinde, aile hayatlarında ve içinde yaşadıkları muhtelif ortamlarda karşı karşıya oldukları sorunlar üzerine düşünmeye imkan tanımasının yanısıra kadınların toplumu, okulları ve kurumları daha iyiye götürmek üzere ne gibi öncü adımlar atabileceklerine dair fikir alışverişine zemin hazırladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment