PII Upstate-NY ve TCCS’den “Din ve Ekoloji” paneli
Peace Islands İnstitutes (Pİİ) Upstate-NY ve Turkish Cultural Center Syracuse (TCCS) tarafından Syracuse Üniversitesi’nde, düzenlenen “Din ve Ekoloji” adlı panel geniş ilgi topladı.
Çok sayıda akademisyen, çevreci ve öğrencinin katılımı ile renklenen, Hendricks Chapel dekanı Tiffany Steinwert’in cömert katkıları sayesinde gerçekleşen panelde, Gulmammad Mammadov’un açılış konuşması ve kısa bir PII tanıtımı ardından insanlığın karşılaştığı sorunlar ele alındı.
EtkinliğeYahudiliği temsilen Daniel Fellman, Hristiyanlığı temsilen Anthony Bartlett ve İslami temsilen Aaron Spevack panelist olarak katıldılar. Dinlerin tarihi sıralamasına göre gerçekleştirilen konuşmalarda, üç İbrahimi dinin çevre ile alakalı görüşlerine yer verildi.
Programın ilk panelisti olan Daniel Fellman modern dünyada yahudilerin doğayı korumak için doğal kaynakları ne kadar etkili kullandığını ve diğer yandan dini liderlere ve aydınlara çevreye karşı duyarlılıkta toplumu yönlendirmek için çok önemli görevler düştüğünü belirtti. Son olarak yeşil teknoloji ve geri dönüşüm gibi doğayı korumaya yönelik örneklerin çocuklara öğretilmesi gerektiğinden bahsetti.
Bartlett ise müslüman bir kaptanın nasıl dünyaya bakışını değiştirdiğini aktararak konuşmasına başladı. Bartlett Roma’da rahiplik yaparken trende karşılaştıkları kaptanın, komşuları, güneşin parlaması ve mükemmel bir şekilde çalışan bedeni gibi kendisine verilen sayısız nimetler karşısında her sabah şükrettiğini aktardı ve bunları o güne kadar hiç düşünmediğini farketmesini sağladığını belirtti. Bartlett konuşmasına, dini liderlerin insanları doğanın başbaşa olduğu tehlikelere karşı biraraya getirip bilinclendirmesi gerektiğinden bahsederek, sayın Fethullah Gülen’e bu konudaki çabalarından dolayı çok müteşekkir olduğunu bildirdi. Bartlett hıristiyanlıktaki, zaten cennet hayatı dünyadan sonra gelecek ve bu dünya ile ilgili endişeye çok gerek yok yönündeki düşüncelerin bir yanlış anlama olduğunu ve bunun hıristiyan liderler tarafından düzeltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Son konuşmacı olan Spevack üç ibrahimi dinin ekoloji üzerine olan ortak görüşlerine dikkat çektikten sonra Er-Rahman suresinin, Allah’ın insani, dünyayı ve alemi nasıl bir düzen içerisinde yarattığını ve bu dengeyi bozmamaları gerektiği konusunda insanoğlunu nasıl uyardığı ile ilgili kısımlarını aktardı. Sonrasında Peygamber Efendimizin (S.A.V) ümmetini ağaç dikmeye teşvik eden ve mukafatının ahirette alınacağını bildiren hadislerinden bahsetti. Spevack son olarak bir başka ayet okuyarak, “yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz”ilkesinden yola çıkarak islamın insanlara çevre ile ilgili nasıl duyarlı olmaları gerektiğini öğütlediğini açıklayarak İslam dininin insanlara dünyayı Allah’ın lütfettiği bir emanet olarak algılayıp ona göre davranmak gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment