Pacifica Enstitüsü Orange County Şubesi’nde ‘temel besin bilgileri’ konulu seminer
Pacifica Enstitüsü Orange County Şubesi’nin düzenlediği ‘kahve gecesi’nde Dr. Ghasak Mahmood, temel besin bilgileri ile alakalı bir seminer verdi.
Dr. Mahmood, sağlıklı yaşamla alakalı bilgiler verirken temel beslenme nasıl olmalı ve hastalıkların henüz ortaya çıkmadan engellenebimesi için nasıl bir diyet izlenmesi gerektiği ile alakalı konulara değindi. Endokronoloji alanında uzman olan Dr. Mahmood, diyabet yönetimi, kilo verme, kadın sağlığı, menapoz sonrası düzensizlikleri, osteoporoz, tiroid düzensizlikleri, adrenalin ve hipofiz düzensizlikleri ile alakalı hizmet veriyor.
Endokronoli bölümünü ilginç bulduğu için bu alanı seçtiğini belirten Dr. Mahmood diyabetli her hastanın birbirinden çok farklı olduğunu ifade etti. Diyabetin önemini anlamanın hayati değeri olduğunu, bu hastalığın vücuttaki bütün organları etkilediğini belirten Dr. Mahmood Batı tarzı beslenmenin yanlışlarına dikkat çekti. Batı kültürlerinde kırmızı et, yağlı ve şekerli yiyeceklerin çok fazla tüketildiğini, bunun da obezite ve kalp hastalıklarına sebep olduğunu belirtti. Özellikle fast food zincirleri ve batı tarzı yemek kültürünün yayılması ile beraber tüm dünyada insanların kilo aldığına değinen Dr. Mahmood, Amerika‘nın obezite ortalamasında yüzde 35 oranla dünya sıralamasında bir numara olduğunu belirtti. Dr. Ghasak Mahmood diyetin sadece zayıflama metodu değil hastalıkları engelleme yolu olarak da görülmesi gerektiğinden bahsetti.
Günlük 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Mahmood meyvelerde ise muz, portakal, üzüm, karpuz gibi şeker oranı yüksek meyvelerin aksine elma, armut, frambuaz gibi şeker oranı düşük meyvelerin tercih edilmesini tavsiye etti. Günlük 25-30 gram civarında lifli gıda alınması gerektiğini söyleyen Dr. Mahmood, lif bakımından en zengin gıdaların ise mercimek, fasulye ve bezelye olduğunu belirtti. Vücudun kalsiyum ve D vitaminine de ihtiyacı olduğunu söyleyen Dr. Mahmood buna rağmen fazla miktarda kalsiyumum böbrek ve kalp problemlerine yol açabileceğinin altını çizdi. D vitamini eksikliğinde ise halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrı ve duygudurum bozukluğunun ortaya çıkabileceğinden bahsetti.
Kilo vermenin vücuda alınandan daha fazla kalori yakılması ile oluştuğunu söyleyen Dr. Mahmood bunu başarmak için ise kilonun kontol altına alınabileceğine inanılması gerektiğini belirtti. Dr. Mahmood “Etrafınızdaki insanları kilo vermeye ve sağlıklı beslenmeye çalıştığınız yönünde bilgilendirin. Ayrıca arkadaşlarla beraber kilo vermeye çalışmak ve birbirini kontrol etmek de etkili bir yöntemdir.” dedi. Kilo vermenin hayat stilini değiştirmek anlamına da geldiğini belirten Dr. Mahmood yemeyi tetikleyen sebepler keşfedildiğinde çözümünün daha kolay olacağından bahsetti. Yemekten önce su tüketimi yemeğin daha yavaş çiğnenerek yenilmesi meyve suyu patates cipsleri kırmızı etin azaltılması gibi faktörlerin önemli olduğunu belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment