İpekyolu Houstan’a kadar uzandı

İpekyolu Houstan’a kadar uzandı

Teksas’ın Houston şehrinde düzenlenen, Türk kültürlerinin  tanıtıldığı İpekyolu (Silk Road) Festivali’ne  üçüncü gününde de ilgi büyüktü.
Festivalin misafirleri yalnızca sunumları merak edip soluğu festival alanında alan Amerikalılar değil. Houston şehri, festivalde ülkelerinin geleneksel sanatlarını, dansını, yemeğini tanıtmak için gelen onlarca usta ve sanatçıyı da ağırlıyor. Sayfuddin Mirzayev bu isimlerden biri. Mirzayev, Özbekistan’ın meşhur yemeği Özbek pilavını tanıtmak için gelmiş ülkesinden. Mirzayev’in  on beş kilogramlık kazanda  dört saatte pişirdiği pilavın meraklısı çoktu. Pilav için sıraya giren çok sayıda Amerikalı ilk defa yedikleri pilavdan birkaç defa daha yemek istemeleri  dikkat çekti. Bir başka ilgi çeken standtlardan bir tanesi de mantı oldu. İki aydır mantı için hamurlarını dondurup festival için hazırlayan Türk ustalar ise çok ilgi topladı.

Kırgızistanlı Cıpar Smahunova ise ülkesinden keçeyi tanıtmak için gelmiş. Smahunova’nın rengarenk keçelerden yaptığı  toka, şapka ve diğer aksesuarların bulunduğu stant yoğun ziyaretçi aldı. Smahunova ayrıca merak edenler için keçenin yapılışını canlı olarak sergiledi.
Festivale katılan Amerikalılar farklı duygularla ayrıldı alandan. Etkinlikleri eşiyle birlikte seyreden Allan Davies, “Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkeleri hiç duymadım daha önce. Festival seyesinde  hem Müslümanları, hem Türkleri tanıma imkanı bulduk.” dedi. Bu gibi etkinliklerle hem Müslümanları hemde Türkleri daha yakından ve doğru birşekilde tanıma fırsatı yakaladıklarını ifade eden Davies “ Özellikle son zamanlarda İslama karşı artan ön yargıların kırılması için müslüman insanlarla bir araya gelinmesi gerekiyor. Bugün burdaki taplo beni son derece mutlu etti. Değişik coğrafyadaki insanlara bir araya gelerek kendi geleneklerini anlatıyorlar. Organizeyi yapan herkesi tebrik ediyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.ORAK9882

İPEKYOLU FESTİVALİ TÜRK DÜNYASI’NIN VE AMERİKA’NIN SİYASETÇİLERİNİ BULUŞTURDU

İpekyolu Festivali’nin (Silk Road Fest) üçüncü günü  konser öncesinde de Houston ve Stafford  Belediye Başkanları’nın ev sahipliğinde 600 kişinin katıldığı bir resepsiyonda siyaset ve iş dünyasının ileri gelen isimleri biraraya geldi. Resepsiyonda konuşma yapan Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut İpekyolu festivalinin önemine dikkat çekerek yapılan organizasyonun ülke ilişkilerinin ve halkların kaynaşması açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Houston Belediye Başkanı Annise Parker ise festivalin  insani ilişkilerin geliştirmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Festival sayesinde insanların birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu da ifade eden Başkan Parker “ Organizasyona katılan ülkeler kendi geleneklerini tanıttı. Çok sayıda insan bir araya geldi. Bunu organize eden herkesi tebrik ediyorum.”dedi. HLX5635
Amerika Avrasya Turkuaz Konseyi Başkanı Kemal Öksüz ise festivalin ismini belirme konusunda Azerbaycan ve Kazakistan’a yaptıkları ziyaretlerden sonra kararlaştırdıklarını amaçlarının Türki Cumhuriyeti ülkelerinin daha da çok tanınması olduğunu söyledi. Daha önceden Türk Dünyası ve Çocuk festivali adı altında farklı festivallerin organize edildiği bilgisini veren Öksüz İpekyolu ismi biliniyor ama Türk Cumhuriyetleri çok tanınmıyor. Bizde Türkiye ile birlikte diğer ülkelerinde tanınması için herkesi kapsayacak bir festival yapmayı düşündük. Bunun için yaklaşık 6 aydır 500 gönüllü insanla bunu organize ettik. Her ülkenin kendi geleneklerini tanıtma fırsatı verdik. Katılımın çok yüksek olması bizi çok sevindirdi. Bu süreçte bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum.”şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Teksas Federal Milletvekilleri  Pete Olson, Al Green, Sheila Jackson Lee, Henry Cuellar,  Teksas Eyalet Senatörleri, Rodney Ellis, Royce West ve Teksas Eyalet Milletvekilleri, Sylvester Turner, Helen Gidinks, Carol Alvarado, Hubert Vo, Charlie Howard, Alma Allen, Stafford Belediye Başkanı Leonard Scarcela, Rosenberg Belediye Başkanı Vincent Morales ,Houston Üniversitesi Rektörü Dr. Bill Flores ve Kuzey Amerika Koleji Rektörü Reg Pcen  başta olmak üzere, birçok üniversitenin rektörleri, resepsiyon boyunca Silk Road Festival’inin başarısından bahsederek, her yıl tekrarlanması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’den İpekyolu Festivali’ni görmek ve destek olmak için Houston’a gelen Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Fatoş Gürkan, İlknur İnceöz, Dilek Yüksel,  Ali İlsan Yavuz, Osman Ören, İsmail Tamer, Adem Tatlı, Mustafa Hamarat, Ahmet Öksüzkaya, Safiye Seymenoğlu, Galip Demirel, Mehmet Şahin, Vedat Demiröz, Fahrettin Poyraz, Yahya Akman ve Afif Demirkıran resepsiyonda Amerika’nın önde gelen siyasetçileriyle biraraya geldi. Turizm Bakanı  yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Eyüp Belediyesi Meclis üyeleri organizasyonda vekillerle birlikte hem misafir oldular hem de ev sahipliği yaptılar.

Organizasyonda Azerbaycan Büyükelçisi Elin Süleymanov, Kırgızistan Büyükelçisi Muhtar Cumaliyev, Türkmenistan Büyükelçisi Meret Orazov ve Kazakistan Maslahat Güzarı Dr. Dastan Yelekenov, resepsiyona katılamayan Türkiye Büyükelçisi adına da Houston Başkonsolosu Cemalettin Aydın bir araya gelerek hoş bir görüntü oluşturdular.

HOC 1612Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın başkan yardımcısı Halik Mammadov, ve Amerikan Ticaret Odalarının Başkanları ile Sivil Toplum Kuruluşlarından Teksas Türk-Amerikan Ticaret Odası Başkanı Tarık Çelik, Amerikan-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Celil Yaka, Raindrop Türk Evi Başkanı Mehmet Okumuş, Huoston-İstanbul Kardeş Şehir Derneği Başkanı Ruhi Özgel ve Houston-Bakü Kardeş Şehir Derneği Başkanı İrada Ahmadova ve Türksoy Genel Sekreteri Dusen Kuseyinov da gecenin katılımcıları arasındaydı. Resepsiyonda katılarından dolayı sponsor firmalara ve Amerikalı belediye başkanlarına teşekkür plaketi verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.