İbrahimî dinlerin temsilcileri Chicago’da, birlikteliğin önemini konuştu
Chicago’da İbrahimî Dinler yemeğinde bir araya gelen Hıristiyan, Musevi ve Müslümanlar, çoğulculuğu ve birlikte yaşamanın önemini konuştu. Niagara Vakfı’nın geleneksel olarak her sene düzenlediği yemek, bu yıl yeni binası hizmete giren Amerikalı Türk Kültür Merkezi (TASC)’da gerçekleştirildi.
Üç ayrı İbrahimî dini temsilen geceye katılan konuşmacılar, farklı kültür ve inançlardan gelen insanların birarada birbirlerine saygı duyarak yaşayabileceğini belirtti. “Bizi aynı masada biraraya getiren şey, çoğulculuktur.” diyen Rabbi Or N Rose, Director of Center for Global Judaism Hebrew College, sözlerine şöyle devam etti: “Birçok ortak değeri paylaşıyoruz fakat bu zamana kadar çoğunlukla bunları keşfedemedik ve hakkettiği kıymeti veremedik. Dindar insanlar arasında yoğun ve hatta bazı zamanlarda kanlı rekabetler yaşandı. Oysa ortak değerlerimizi yüceltmeli ve aramızda diyalog köprüleri kurmalıyız.” Rabbi Rose, Dr. Eboo Patel’in gelecek nesilleri dinlerarası ve inançlar arasi diyalog konusunda eğitme fikrine de katıldığını ifade etti.
Ortak değerlerin yanısıra farklılıklarımızı da kabullenmeliyiz
Rabbi Rose, çoğulculuğun aynı zamanda kendimizi bir bütün olarak ortaya koymak olduğunu söyledi. Benzerliklerin yanı sıra farklılıklarımızla birbirimizi kabul etmemiz gerektiğini ifade eden Rose, “İki ayrı insan birbirinin aynısı olmadığı gibi, iki ayrı toplum da birbirinin aynısı değildir. Birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Amerika, batının en dindar ülkesi
Rabbi Rose, Prof. Diana Eck’in de dediği gibi, Amerika’nin dünyanın en çok sayıda farklı dine sahip ülkesi konumunda bulunduğuna dikkati çekti. Rose, Amerika’nın aynı zamanda batı dünyasının da en dindar ülkesi olduğunu ifade etti.
Geceye Hristiyanlik dinini temsilen katılan Bishop( Piskopos) Sally Dyck, Bishop of United Methodist Church Northern Illinois Conference, birlikte yaşamanın önemini vurguladı. Birlikte yaşamanın zor ama aynı zamanda çok da güzel olduğunu ifade eden Bishop Dyck, ‘Birliktelik zaman alır. Bunu elde etmek güçtür ama farklı inançların birlikteliği insanlar arasında bir dostluk inşa eder ve zor zamanlarda da inananları biraraya getirir.’ dedi.
Kur’an-ı Kerim, farklı ırklardan insanların tanışıp kaynaşmasını istiyor
Konuşmacılardan Interfaith Youth Core’un kurucusu ve başkanı olan Dr. Eboo Patel, Allah’ın, insanları birbirleriyle tanışıp kaynaşmaları için farklı kavimler halinde yarattığını Kur’an-ı Kerim’de bildirdiğini söyledi. Dinlerarası dayanışma konusunda birçok çalışmaya imza atan Dr. Patel, çeşitliliği Allah’ın yarattığını ifade etti. Hz. Adem’in yaradılışını anlatan Patel, Allah’ın Hz Adem’e bütün isimleri öğrettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti. “Allah, Hz. Adem’i yarattığında ona tek bir isim öğretmedi, bilakis bütün isimleri öğretti. Gördüğünüz gibi bu da çoğul; isimler. Tekil değil. Allah’ın yaratması da türlü türlü.”
Amerika ön yargıların hakim olduğu bir ülke olmamalı
Konuşmasında Dr. Patel’in dikkati çektiği diğer bir husus da, Amerika’nın ön yargılara kapalı olması gerektiğiydi. Dünyanın bir çok ülkesinde, insanların doğdukları andan itibaren önyargılarla zehirlendiklerini belirten Patel, Amerika’da durumun böyle olmadığını söyledi. Ama zamanla bunun degisebilecegini de sözlerine ekleyen Patel, bütün dinlerin inananları olarak herkese çok iş düştüğünü ve bunu ancak birlikte engelleyebileceklerini söyleyerek konuşmasını bir şiirle bitirdi.
Komşu kiliselerin cemaatleri de TASC üyeleriyle dostluklarını pekiştirdi
Geceye din adamları, akademisyenler, çeşitli kamu görevlileri ve üniversite ögrencilerinin yanı sıra civar kiliselerin üyeleri de iştirak etti.Yemeğe eşiyle birlikte katılan 65 yaşındaki Trinity United Methodist kilisesi üyesi Paul Hiberman, geceyle ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Konuşmacılardan çok etkilendim. Özellikle Rabbi Rose ve Dr.Eboo Patel’in konuşmaları beni çok etkiledi. Kilisemizde daha önce TASC üyeleriyle biraraya gelip iftar yaptıysak da, birebir dinler arası diyalog faaliyetinde bulunmadım. Üniversiteyi Lutheran College’da 1969 yıllarında okudum. O zamanlar farklı dinlerden insanlar pek yoktu etrafımızda.1300 öğrencisi bulunan okulumuzda sadece bir tane yahudi öğrenci vardı ve hiç müslüman öğrenci tanımadım. Bu sebeple bu akşam burada bulunmak benim için çok önemliydi”
Birbirinden leziz Türk yemeklerinin ikram edildiği gecenin açılış konuşmasını Niagara Vakfı başkanı Şerif Soydan yaptı. Ronnie Malley tarafından verilen canlı müzik ziyafetiyle gece son buldu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment