Bagladeş usülü terörle mücadele: Nerede yakalaysak orada astık!

Bagladeş usülü terörle mücadele: Nerede yakalaysak orada astık!

Bangladeş’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Dr. A. K. Abdul Momen, ülkesinde son dört yıldır terör olayı yaşanmamasını ‘terör ve rüşvete sıfır tolerans’ ile hareket etmelerine bağladı. “Teröristleri nerede yakaladıysak orada astık” diyen Momen, “Bu sayede son dört yıldır ülkemizde hiç terör olayı yaşanmıyor” diye konuştu. 

 

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) ile Gazeteci ve Yazarlar Vakfı’nın New York’ta ortaklaşa düzenlendiği ‘Büyükelçiler Serisi’nin bu ayki konuğu Bangladeş BM Daimi Temsilcisi Dr. Momen oldu. Prof. Dr. Muhammed N. Elahee’nin yönetiği oturumda konuşan Momen, insan hakları örgütlerinin Bangladeş’in terör ile mücadele şekline karşı çıktığına dikkat çekerek, “Onlar karşı çıkıyor ama son dört yıldır kimse hayatını yitirmedi. Önemli olan hayat kurtarmak, konuşmak değil” dedi.

 

Terör olaylarını tekrar yaşamaması için komşuları olan Hindistan, Pakistan ile Nepal’in işbirliğine ihtiyaç duyduklarına işaret eden Momen, komşu devletlerinin ortaklığının çok önemli olduğunu kaydetti. 

 

Bangladeş’in rüşvete karşı da büyük başarı elde ettiğini kaydeden Memon, bunun reçetesini ise şöyle izah etti; ‘‘Hükümetimiz bu konuda da sıfır toleranslı. Bir bankanın rüşvet olayına karşıtığını tespit ettik. Bankadaki sorumlu tüm yöneticileri hapse atıp en ağır şekilde cezalandırdık ve dolandırdıkları paranın da yüzde 90’ını geri aldık. Bakın Amerika’da finans krizinde 3 bazılarına göre ise 6 trilyon dolar vurgun oldu. ABD devleti ne kadarını geri alabildi, hiçbirini. Kimleri hapse attı, kimseyi.’’

IMG 3850

 

BANGLADEŞ’İN BÜYÜK SORUNLARI AZ DEĞİL

 

Bangladeş’in bugün en önemli çıkmazlarının başında politika olduğunu kaydeden Memon, bunun dışında alt yapı yetersizliğinin de önemli bir problem olduğunu ifade etti. Konuşmasında sık sık Bangladeş’in zengin olmadığı vurgusunu yapan Memon, ‘‘Iowa eyaleti büyüklüğünde bir ülkeyiz. Iowa’da 3 milyon yaşıyor bizim ülkede ise 160 milyondan fazla insan’’ dedi. 

 

Bangladeş’in yine en önemli sorunları başında istikrar geldiğine işaret eden Memon, ‘‘Bizde doğal afetler sık oluyor, bakın burada bir Sandy kasırgası oldu kaç gün boyunca elektrikler kesildi, tuneller kapalı kaldı. Yani gelişmiş ülkelerde dahi doğal afetler hayatı alt üst ederken biz daha derinden etkileniyoruz. O nedenle uluslar arası toplumun yardımına ihtiyacımız var’’ diye konuştu. 

 

Bangladeş’in yaşadığı diğer sorunları ise çocuk yaşta evlilik ve halkın gelirine göre teknolojinin çok pahalı olmasından yakındı. Memon, ülkelerinin nüfusunun 160 milyonu geçtiği ve hızlı nüfus artışının getirdiği önemli sorunların olduğunda vurgu yaptı. Yine Büyükelçi, 100 milyon Bangladeş’inin ise bugün cep telefonu kullandığını aktardı.

IMG 3847
Ülkesinde hem zenginlik hem de tehlike olarak gördüğü iki unusuru; genç nüfus ve su olarak tanımlayan Büyükelçi Memon, ‘‘Bu ikisini de iyi yönetemezseniz çok büyük sorun olur. Bangladeş hem çok genç nüfusa sahip hem de çok suya’’ dedi. 

 

Bangladeş’in son birkaç yıldır dünyanın en hızlı büyüyen ilk beş ekonomisinden birine sahip olduğunu aktaran Büyükelçi, dünya da mikro ve makro kredi ilk Bangladeş’te uygulandığı ve başarılı olduğunu söyledi. Memon, bugün mikro ve makro kredi uygulamasını dünyanın birçok kalkınmakta olan ülkelerinde model alınarak hayata geçirildiğini dile getirdi. 

 

PII ve GYV’ın ortaklaşa düzenlediği programı BM’de görevli bir çok ülkenin temsilcileri ile dört büyükelçi, akademisyen, New York Odalar Birliği ile bazı sivil toplum kuruluşlarından kişilerin takip etti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.