Atlanta’da ” Türkiye’ nin demokratikleşme süreci ve Gülen Hareketi’nin katkıları” konuşuldu
Atlanta merkezli, Atlantik Enstitüsü’nün düzenlediği ‘Seçkin Konuşmacılar’ serisinin Kasım ayı konuğu Dr. Loye Ashton idi. Dini bilimler Professörü ve aynı zamanda Tougaloo Üniversitesi’ nde, global değişimler ve uluslararası araştırmalar merkezi direktörü olan Ashton, Türkiye demokrasisini etkileyen iç ve dış dinamikleri ve Gülen hareketinin demokratik gelişime katkıları konulu bir konuşma yaptı.
Ashton birkaç arkadaşıyla birlikte uzun süredir bir kitap üzeriden çalışıyor. Yakında piyasaya çıkacak olan bu kitaptan bahseden Ashton kitabın, sosyal barış hareketi karakteristiği ile bilinen Hizmet (Gülen) hareketinin özellikle Türkiye ve Türkçe diyalektiği konusunda, dünyadaki karşıtlarının kaynaklarını araştırıp anlamaya çalışan bir araştırma olduğunu ifade etti. Yazar aynı zamanda kitabın Hizmet hareketi karşıtlığının tarihi ve politik bağlamda ve politik dinamikler çerçevesinde, özellikle demokratikleşme sürecindeki Türkiye’de motivasyonunun ne olduğu üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
Ashton, “Demokratikleşme sürecinde iç ve dış dinamikler genelde bütün ülkelerde belirli ölçülerde rol oynar. Türkiyedeki demokratikleşmenin iç dinamiklerinden bahsedecek olursak öncelikli olarak askerin kurum olarak demokrasiye karşı tutum ve davraşını sayabiliriz. İkinci olarak Medyanın tavrı. Bu faktördeki soru medyanın temel görevi olan hür hareket edebilme ve halkın görüşünü tarafsız olarak işleyebilme yeteneği ve kültürüdür. Diğer faktörler olarak büyük endüstriyel kurumlar ve iş dünyası, hukuk bürokrasisinin demokrasiye karşı davranışı ve politik sistemin bizzat kendisi.” dedi.
Konuşmasında sıraladığı faktörlerin tarihsel ve politik dinamiklerini detayı ile sorgulayan Ashton, uluslararası faktörler olarakta şunları belirtti “Daha güçlü devletlerin çeşitli faktörlerle etkisi, uluslararası anlaşmalar, müttefik yapıları ve ülkenin sahip olduğu stratejik kaynaklarıdır.”
Ashton, konuşmasına Türkiye’de demokratikleşme sürecinin son yüzyıl içinde yoğun darbelerle başlayıp yarı demokratik bir yapıdan, modern anlamda tam demokratik yapıya giden önemli bir süreç içinde olduğunu belirtti. Özellikle Türkiye’nin son on yılda bu konuda ciddi adımlar attığını belirtti.
Ashton, Fethullah Gülen’in ilham kaynağı olduğu barışcıl sosyal toplum hareketinin, Türkiye’deki demokratik gelişmelere pozitif katkısını ifade ederek bunun özellikle demokratikleşme konusunda son on yıldaki en önemli gelişme olan 2007 referandumunda belirgin olarak ortaya çıktığını söyledi. Özellikle hükümetin Avrupa birliği kriterleri çerçevesindeki, konuşma özgürlüğü, insan hakları, şeffaflık ve serbest piyasa ekonomisi konusundaki politikalarını destekleyen hareketin zaman zaman bu önemli kriterlerden taviz veren hükümet ile bu temel politikaların uygulamaları konusunda, ayrı düştüğüne değinen yazar bu karakteri ile hareketin politize olmadan uzak olarak, global, insani ve demokratikleşme çalışmalarını prensip olarak tüm zaman ve şartlarda desteklediğini söyledi.
Program soru cevap kısmının ardından Atlantik Enstitüsü Genel Müdürü Turan Kılıç’ ın Profesör Ashton’a katılımcılara ve teşekkür etmesiyle sona erdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment