ABD’de iftar, öğrencilerle bir başka güzel

ABD’de iftar, öğrencilerle bir başka güzel

Üniversite öğrencisi Nesibe Birdal, dört ay önce İngilizce öğrenmek için ABD’ye geldi. Birdal, her gün edindiği yeni deneyimlerle ABD’ye tam alışmaya başlamıştı ki, Ramazan ayı geldi. İlk kez ailesinden ayrı bir Ramazan geçireceği başlarda biraz endişelenen Birdal’ın Ramazan ayı tahmininden çok farklı geçiyor.

 

Amerika’da yaşayan Türk aileler, Ramazan ayı boyunca gurbette okuyan öğrencileri iftar sofralarında ağırlamak için adeta birbiriyle yarışıyor. Memleketlerinden binlerce kilometre uzakta dili, dini ve kültürü ile bambaşka bir ülkeye eğitim icin gelen gençlere kapılarını açan aileler, gençlerin baba ocağında kurulan iftar sofralarını aratmamak için canla başla çalışıyor.

“ABD’de meğer ne güzel geçiyormuş iftarlar” diyor Nesibe Birdal, “Her akşam ayrı bir güzellik yaşıyoruz. Bizleri 20-22 yaşında bir üniversite öğrencisini değil de, sanki çok önemli misafirlermişiz gibi ağırlıyorlar ve kendimizi çok özel hissettiriyorlar. Öyle ki, orucun yorgunluğunu alıp götürüyor bu iftarlar” diyor.

Kendisi de ABD’ye öğrenci olarak gelen, daha sonra ise evlenerek bu ülkeye yerleşen ev sahibi Nuran Fidan ise genç kızları ağırlamaktan son derece memnun. “Hepimiz gurbetteyiz. Birbirimize sahip çıkmamız lazım” diyen Fidan “Böyle zamanlarda paylaşımlar ayrı bir önem taşıyor. Ramazanlar en özel zaman dilimleri. Coşkusu, hayatımıza yeni eklediklerimizle paylaştıkça artıyor.” diye ekliyor.

Ramazan ayının kendisine bolluk, bereket, birlik ve yardımlaşma gibi önemli değerleri hatırlattığını ama gurbette bunları yaşamanın bir çokları için hiç de kolay olmadığını söyleyen Büşra Nükyen ise “Biz çok şanlıyız” diyor. 5 yıldır ABD’de yaşayan ve Berkeley College’ta moda bölümü öğrencisi olan Büşra, “Çok şükür bize gurbetin garipliğini hissettirmemek için evlerini açan bir çok büyüğümüz var. Sayelerinde hasret kolaylaşıyor. Allah onlardan ebeden razı olsun!” diye sürdürüyor sözlerini.

Türkiye’de matematik öğretmeni olduktan sonra dil öğrenmek için 2 yıl önce ABD’ye gelen ve halen Bergen Community College’ta ESL programına devam eden Hikmet Palaz da ABD’de Ramazanların hiç gurbette gibi geçmediğini ve hemen hemen her gün bir ailenin sofrasına konuk olduklarını söylüyor. Palaz, “Ablalarımızın misafirperverlikleri bir yana, bizi anne sıcaklığı ile karşılamaları, burayı gurbet olmaktan çıkarıyor. Iftar sonrası camilerde kıldığımız teravihlerle birlikte adeta Türkiye’yi burada yaşıyoruz” diyor.

Kız öğrencilerin birbirinden güzel övgülerini memnuniyetle dinleyen ev sahibi Nuran Fidan, 6 yaşındaki kızı Yasemin’i gösterek farklı bir noktaya dikkat çekiyor. Yurt dışında yaşayan ailelerin kültürün yeni nesillere aktarılması konusunda çok özenli ve dikkatli olması gereğine belirten Fidan, “Hepimizin birbirimize ihtiyacı var. Kızım ABD’de doğdu ve büyüyor ama Türkiye’deki yaşıtları kadar Türk kültüründe Ramazan’ın ve misafirin önemini biliyor çünkü ablaları bizleri kırmayarak davetlerimize iştirak ediyor” diyerek misafirlere teşekkür ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.