Yeni göçmenlik yasası ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Yeni göçmenlik yasası ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Başkan Barack Obama’nın iç politika önceliklerinden biri olan yeni göçmenlik yasası berbaberinde ekonomik tartışmaları getirdi.

Senato Adalet Komitesi tarafından 5’e karşı 13 oyla kabul edilen tasarı ülkedeki milyonlarca kayıtsız göçmeni yakından ilgilendiriyor. Uzmanların bir kısmı tasarının kabul edilmesi halinde göçmenlerin Amerikan ekonomisine yük olacağını belirtiyor. Diğer kısmı ise, göçmenlerin yasallaşması  ile birlikte ekonominin büyüyeceğini dillendiriyor. Amerika’nın en etkili muhafazakar düşünce kuruluşlarından The Heritage Foundation, 11 milyon kaçak göçmenin vatandaş olması halinde bunun ekonomiye 6.3 trilyon dolara mal olacağını iddia ediyor. Düşünce kuruluşu, yasal olan göçmenlerin 13 yıl sonra yaklaşık 80 sosyal yardımlaşma fonundan faydalanabilecegini ve bunun Amerikan borcunu artıracağını  savunuyor. Bu durum aile başına 28 bin dolar şeklinde yansıyacak. Zira insanlara sağlık sigortası ve bazı yardımların yapılması zorunlu olacak. Heritage Foundation Başkanı ve eski Senatör Jim DeMint, vergi ödeyenlerin bununla birlikte yeni sağlık yasası olan Obamacare’den de olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti.

Başkan DeMint, 1986 yılında 3 milyon kaçak göçmene genel af ilan edildiğini hatırlatarak “Eskiden yaptığımız hataları tekrarlamak zorunda değiliz. Bu yasa ekonomimizi daha kötü etkileyecek.”dedi. Heritage Foundation tarafından yapılan araştırmaya göre 2010 yılında legal olmayan bir göçmen ailesi, çocuğunu okula ücretsiz göndermesi, ulaşım ve güvenlik güçlerinden yararlanmasının yıllık maliyeti 24 bin dolar. Ödedikleri vergi ise yaklaşık 10 bin dolar civarında. Geriye kalan 14 bin dolar ise diğer vergi mükellefleri tarafından ödeniyor.

Etkili liberteryen düşünce kuruluşlarından biri olan CATO Enstitüsü ise bu iddiaların tam tersini savunarak göçmenlerin, ekonominin büyümesine yardımcı olacağını ifade ediyor. CATO’ya göre “Göçmenlik yasası kabul edildikten sonra, ekonomi büyüyecek. Vergi geliri ve hükümet harcamaları artacak.”

Yine bazı ekonomistlere göre, yeni yasa ile ekonomi büyümesi öngörülüyor.

Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, göçmenlik yasasının düzeltilmesi halinde ekonominin gelişebileceğini dile getirmişti.

Liberak solun önemli düşünce kuruluşlarından Center for American Progress’ göre ise çalışanların yasal olması takdirde saatlik ücretlerinin artacağını bununda tüketimin artmasına neden olacağını belirtti. Üretimin arttığı bir yerde yeni istihdam sağlanması ekonomiyi olumlu yönde etkileyecek.

Araştırmaya  göre yıllık en az 203 bin yeni istihdam ihtiyacı olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.