Kepenk kapatmak milyar dolarlık zarara neden olacak

Kepenk kapatmak milyar dolarlık zarara neden olacak

ABD’de 17 yıl aradan sonra yaşanan siyasi kriz,  hükümetin kepenk kapatmasına neden oldu. Bundan sonraki süreçte siyasilerin nasıl bir rol oynacağı ise merak konusu. Siyasi belirsizliğin devam etmesi halinde, bunun ekonomide büyük tahribatlara neden olabileceği ifade edildi.

Cumhuriyetçiler ‘Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’nun (Affordable Care Act) bir yıl ertelenmesi şartında ısrarcı. ABD Başkanı Barack Obama ise halk arasında ‘Obamacare’ olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesi konusunda bir değişiklik olmayacağını söyledi. Temcilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, hükümetin açık kalabilmesi için Obamacare şartını hatırlattı. Başkan Obama ise, Kongre ile çalışabileceği mesajını verdi. Washington’da yaşanan siyasi belirsizlik ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Ekonomistlere göre yaşanacak maddi zararın, tahmin edilenden çok daha fazla olacak. Bütçe anlaşmazsızlığının bir haftalık maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar. Sözkonusu ekonomik zararın Sandy ve Katrina gibi büyük kasırgaların neden olduğu maddi kayıplara denk olabileceği ifade ediliyor.  

Moody’s Analytics ekonomistlerinden Brian Kessler, krizin 3-4 hafta sürmesi halinde bunun ekonomiye yaklaşık olarak 55 milyar dolara mal olacağını söyledi. Kessler, ekomomik kaybın sadece memurların maaşlarının kesilmesi olarak sınırlı kalmayacağını belirtti. New York Borsası yaşanan belirsizlikler nedeniyle günü 129 puan kayıpla kapatmıştı. Uzmanlar, siyasi belirsizliğin borsayı olumsuz etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

 

KÜÇÜK İŞLETMELER KREDİ ALAMAYACAK

 

Kepenk kapatma döneminde küçük işletmeler kredi başvurusunda bulunamayacak. Turizm sektörüde bu krizden nasibini alacak. ABD’ye gelmek isteyen turistler vize başvurusunda bulunamayacak. Bu durumda hem seyahat hemde turizm gelirleri azalmış olacak.

 

ABD EN SON 17 YIL ÖNCE KEPENK KAPATMIŞTI

ABD, en son Bill Clinton’ın başkanlık döneminde  1995’te 5 gün, 1996’dan ise 21 gün boyunca kepenk kapatmıştı. ABD Hükümeti 17 yıl aradan sonra tekrar siyasi bir kriz yaşıyor. Kongre’nin hükümete bütçe harcama konusunda yetki vermesi berberinde yeni bir krize neden oldu. Kongre’nin yeni bütçe yılı ile ilgili bir anlaşmaya varması gerekiyor.  Aksi takdirde federal kamu hizmetleri duracak ve binlerce memura maaş verilemeyecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.