Kara Cuma’da 59.1 milyar dolar harcandı

Kara Cuma’da 59.1 milyar dolar harcandı

ABD’de ‘Black Friday’ (Kara Cuma) olarak adlandırılan Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma günü, her sene olduğu gibi yine alışveriş çılgınlığına dönüştü.

Perşembe akşamından Pazar gününe kadar 226 milyon insan toplam 59.1 milyar dolar harcadı. Buna göre Amerikalıların cebinden ortalama kişi başı 398 dolar çıktı. Ulusal Perakende Federasyonu (NRF) tarafından açıklanan verilere göre bu yıl yapılan alışveriş miktarı, 2011’e kıyasla yüzde 16 arttı. İnternet üzerinden yapılan satışlar kıyaslandığında ise Şükran Günü’nde yüzde 39.3, Kara Cuma’da ise yüzde 24.3 oranında artış gözlendi. İnternet üzerinden de bir gecede 1 milyar dolarlık alışveriş yapıldı.


NRF Sözcüsü Ellen Davis insanların Christmas zamanına kadar harcamaya devam edip etmeyecekleri konusunda tahminde bulunamayacaklarını ifade etti. Şirketlerin bir çok üründe indirim yapması bu yılki harcamaların artmasını etkilediği belirtildi.

Amerika’da en büyük alışveriş merkezi olarak bilinen Minneapolis’teki Mall of America’nın sözcüsü, Kara Cuma gecesinde 30 binden fazla kişinin alışveriş yaptığını belirtti. NFR, ‘Kara Cuma’da 147 milyon Amerikalının alışveriş merkezlerine gittiğini bildirdi.

Dünyanın en büyük perakende şirketi WalMart, Perşembe akşamından Cuma sabahına kadar 1.3 milyon televizyon, 1.3 milyon oyuncak bebek, 250 bin adet bisiklet satışı yapıldığını, Perşembe akşamı itibariyle açık olduğu ilk 4 saatte her saniye 5 bin ürün satıldığını duyurmuştu.

NRF, Kasım ve Aralık aylarında yapılacak olan harcamaların toplamda yüzde 28 oranında artarark 465.6 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.