Godiva’nın cirosu 765 milyon dolar

Godiva’nın cirosu 765 milyon dolar

Belçika’da Draps ailesinin elinde doğan dünyanın lüks çikolata markası Godiva, Türk şirketi Ülker’in elinde büyüyor. Markayı 2008 yılında 850 milyon dolara satın alan Ülker Grubu, dünyadaki satış noktasını 32 bine çıkardı. Son 5 yılda her sene yüzde 10’dan fazla büyüyen Godiva, 2013 yılını 765 milyon dolar ciroyla kapatacak.

1926 yılında Brüksel’de çikolata ustası Joseph Draps tarafından kurulan lüks çikolata markası Godiva, 2008 yılında şirketin yeni sahibi olan Ülker Grubu (Yıldız Holding) bünyesinde hızlı bir büyüme gösterdi. Godiva’nın küresel yöneticileri, markanın geldiği noktayı İstanbul’da anlattı. Godiva CEO’su Jim Goldman, markanın Yıldız Holding bünyesine geçişinden sonraki gelişiminden gurur duyduğunu ifade etti. Campbell Soup yönetiminden Yıldız Holding bünyesine geçtikten sonra Godiva’nın, dünyada devam eden ekonomik sorunların bile durduramadığı bir büyüme içine girdiğini vurgulayan Goldman şunları söyledi: “Godiva, Campbell Soup yönetimi sırasında stratejik bir öncelik değildi. Büyüme konusunda Godiva’dan beklentiler düşüktü. Kısa dönemli ve risksiz bir yönetim biçimi benimsenmişti. Buna mukabil Yıldız Holding bünyesinde ilk günden bu yana stratejik bir yatırım olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bizden büyüme konusunda önemli beklentiler var ve bu sebeple önemli yatırımlar yapılıyor. Bunun sonucu olarak 2008-2013 yılları arasındaki ortalamaya baktığımızda her yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyümeden söz ediyoruz. 2013 yılı sonu itibarıyla ciromuz 765 milyon dolara ulaşacak.”

Jim Goldman’ın açıklamalarına göre Yıldız Holding döneminde şirketin pazarlama yatırımında yüzde 63, mağaza ve satış yatırımlarında yüzde 29, çalışan ve altyapı yatırımlarında ise yüzde 40 artış yapıldı. Belçika ve Amerika fabrikalarının kapasiteleri de arttı ve tesislerde de sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 50 kapasite artışı oldu.

Yıldız Holding bünyesine geçmeden önceki son 10 yılda Godiva’nın hiçbir yeni pazar yatırımı yoktu. Yıldız Holding bünyesinde ise Avustralya, Çin, Endonezya, Kore, Macau, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi yepyeni coğrafyalara giren Godiva, çok daha global bir marka haline geldi. Son beş yılda uluslararası satışlar yüzde 43’ten yüzde 52’ye yükseldi, uluslararası zincire 88 yeni mağaza eklendi. Önümüzdeki yılda Çin, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de büyümeye öncelik verecek olan Godiva, 12 ay içinde en az bir yeni pazara daha girecek.

Global büyümede öncelikli pazarlardan biri Çin. Godiva, Çin’de çikolata kafelerden ‘amiral mağazalara’, önemli alışveriş caddelerindeki mağaza ve satış noktalarına kadar birçok değişik mekân çeşidi ile büyüdü. 2009 yılında sadece iki olan Çin’deki mağaza sayısı 2013 sonunda 13 şehirde 50’nin üzerinde mağazaya ulaşacak. Satışlar 2009 yılından bu yana 20 milyon doların üzerine çıktı. Çin’de internet üzerinden satış ağı ile marka 160 şehre varan büyüklüğe ulaştı.

Yapılan araştırmalarda tüm rakiplerinin üzerinde konumlandırılan Godiva, 2010 yılında yaşanan ekonomik durgunluk ve deprem/tsunami felaketlerine rağmen Japonya’da da önemli ölçüde büyüdü. Japonya’da 2009’da 154 milyon dolar olan satışlar 2013’te 250 milyon dolara çıktı ve Japonya, Godiva’nın en yüksek ciro yaptığı ülkelerden biri haline geldi.

Godiva Kuzey Amerika Başkanı Jeri Finard ise daha fazla kârlılık stratejisiyle mağaza sayısını 276’dan 217’ye düşürdüklerini söyledi. Finard, “Bu strateji ile mağaza başına satışlar yüzde 37 artarken, her bir mağazanın kârlılığı ise yüzde 248 arttı.” dedi. Çikolataya batırılmış ürünler kategorisinin hızlı büyümesine de işaret eden Finard, 2008’de 20,6 milyon dolar olan büyüklüğün, 2013 yılında ise 34,5 milyon dolara çıktığını, geçen yıl Kuzey Amerika’da 5,3 milyon adet çikolataya batırılmış çilek satıldığını ifade etti.

 

Godiva Uluslararası Başkanı Mohamed Elsarky’in verdiği bilgiye göre yeni mağaza tasarımıyla 58’i Kuzey Amerika’da, 45’i Amerika dışında olmak üzere 100’den fazla mağaza yenilendi. Tüm dünyada Macy’s, Bloomingdale’s, Neiman Marcus, Harrods, Harvey Nichols, El Corte Ingles, KaDeWe, Galeries Lafayette gibi büyük mağazalarda görünürlüğü arttı. Türkiye’de en iyi semtlerde 7 mağaza ile büyümeye devam ediyor. 2011 yılında New York 5. Cadde’de bir amiral mağaza açıldı. 2012 yılında Londra’da Harrods içinde Godiva Chocolate Cafe açıldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.