‘Borçlanma limitinin artırılmaması ABD’ye olan güveni azaltır’

‘Borçlanma limitinin artırılmaması ABD’ye olan güveni azaltır’

ABD’de devam eden bütçe krizinin hala çözülememiş olması ekonomik maliyeti artıyor. Hükümetin kepenk kapatmasından dolayı zorunlu olarak izne çıkarılanların ödeme kesintilerinin 250 milyon dolara yaklaştığı belirtildi. Bütçe krizinin 9. gününde de siyasiler tarafından çözülememesi ekonomideki endişeleri artırıyor.

Bir haftalık kepenk kapatmanın ABD ekonomisine maliyetinin tahminen 8 milyar dolar olduğunu belirten Moody’s Analytics Ekonomisti Mustafa Akçay, bunun farklı bir ifadesiyle ülke ekonomisinin son çeyrekte 0,2 puan daha yavaş büyümesi anlamına geldiğini söyledi.

Akçay, “İki haftalık kayıp tahminen 0,5 puan, kapanmanın bir aya çıkması durumda ise kayıp 1,4 puan olacak. Bütçe zamanında geçse, yüzde 2,5 civarında tahmin ettiğimiz son çeyrek büyümesi, kısmi kapanmanın bir ay devam etmesi halinde yüzde 1’e düşecek.” dedi.

Söz konusu senaryonun 17 Ekim’de süresi dolacak olan borçlanma limitinin yükseltilmesi halinde geçerli olacağına dikkat çeken Ekonomist Akçay, aksi takdirde çok daha kötü bir senaryo ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Borçlanma tavanının en son geçen yıl 16,7 trilyon dolara yükseltildiğini hatırlatan Ekonomist Mustafa Akçay, 2013 yıl sonu için beklenilen yüzde 4’ lük bütçe açığı sebebiyle limitin tekrar yükseltimesi gerektiğini kaydetti. Akçay, ABD Hazine Bakanlığı kağıtlarının sadece Amerikalı yatırımcılar tarafından değil, tüm küresel yatırımcılar tarafından geri ödeme riski içermeyen kağıtlar olarak algınmasından dolayı borçlanma tavanın önemli olduğunu kaydetti.

ABD’nin şimdiye kadar borç ödelerinde temerrüde hiç düşmediğini, elinde dolar bulunan önemli kurumsal yatırımcılar kredi riski ayarlamalarını hazine kağıtlarına göre yaptıklarını vurgulayan Akçay, “ABD hazinesinin geri ödemelerinde sorunlar yaşama ihtimali, bütün kredi risk hesaplamalarını alt üst edeceğinden küresel piyasalarda büyük bir panik yaşanması kaçınılmaz hale geliyor. Aslında hiç kimse bunun sonuçlarının ne olacağını tam olarak kestiremiyor. İki yıl önceki borç tavanı yükseltilmesi son ana kalınca ülkenin kredi notu düşmüş, küresel piyasalar dalgalanmış ve ekonominin toparlanması sekteye uğramıştı.” diye konuştu.

Ekonomik büyümenin yara almaması için bütçe ve borç tavanı konusunda en kısa sürede adım atılması gerektiğine vurgu yapan Ekonomist Akçay, bunlar yapılırken de daha fazla kemer sıkma politikalarından uzak durmanın şart olduğuna dikkat çekti.

ABD ekonomisindeki düşük büyüme sorunun en önemli nedenlerinden bir tanesinin kemer sıkma politikalarına erken başlanmasıyla özel sektördeki büyümenin yetersiz kalmasına bağlayan Akçay, özel sektörün resesyondan sonra önemli bir yol katettiğini, Amerikalı şirketlerin rekor seviyelere düşen faizlerden yararlanıp borç yüklerini düşürdüğünü belirtti.

Moody’s Analytics ekonomisti, büyük resesyondan sonra görülen yüksek bütçe açıklarının yavaş büyüyen ekonominin bir sonucu olduğunu, bu yıl yüksek gelir gruplarına getirilen vergi artışı ve kamu harcamalarında yapılan kesintilerin büyümeyi 1,5 puan azaltacağını belirterek şunları söyledi : “2014 bütçesindeki dolaylı harcamaların en kısa sürede Kongre’den geçirilmesi zaten yavaş büyüyen ekonomi için kritik öneme sahip. Ama daha elzem olan borç tavanının yükseltilmesi. Bir sonraki adım da bir daha aynı sorunların yaşanmaması için yeni bir düzenlemeyle borç tavanının kaldırılması ya da Kongre denetiminin dışına çıkarılarak politik pazarlıklara malzeme yapılmaktan kurtarılmalı.”

 

 

Borçlanma limitinin 17 Ekim’e kadar artırılamaması, ABD hükümetini fiilen borçlarını ödeyemez duruma düşürecek.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.