Avrupa’da otomotiv sektöründeki 250 bin kişinin işi tehlikede

Avrupa’da otomotiv sektöründeki 250 bin kişinin işi tehlikede

ABD’li otomotiv devi Ford’un Belçika ve İngiltere’de bulunan üç tesisini kapatma kararı alması, gözleri Avrupa’nın otomotivdeki lideri Almanya’ya çevirdi. Uzmanlar bir yandan AB’de otomotiv sanayiinde çalışan yaklaşık 250 bin kişinin işinin tehlikede olduğuna dikkat çekerken, diğer yandan Alman üreticilerin AB’de gerileyen satışlarını Asya ve ABD’deki satışlarıyla dengelediğini ve endişeye mahal olmadığını belirtiyor.

Avrupa Birliği’nde yaşanan mali kriz otomobil üreticilerini tahmin edilenden daha sert şekilde etkilemeye başladı. ABD’li otomotiv devi Ford’un Avrupa genelinde üç tesisini kapatmaya karar vermesi üzerine gözler bir anda Alman otomotiv üreticilerinin geleceğinin nasıl göründüğüne odaklandı. Bilindiği üzere Ford’un kapatacağı tesisler arasında yer alan Belçika’nın Gent kentindeki tesislerde çalışanlar son gelişmelere ilişkin tepkilerini şiddet içeren gösterilere kadar vardırmıştı.

Ford’un Gent’teki tesislerinde gerçekleştirilen protestolar sırasında çalışanlar Ford markalı bir aracı ateşe vererek ABD’deki merkezin aldığı kapatma kararına duydukları tepkiyi ortaya koymuştu. Almanya’da Nürtingen-Geislingen Ekonomi ve Çevre Yüksekokulu’na bağlı Otomotiv Sanayisi Enstitüsü’nün Direktörü Dr. Willi Diez sektörde gelinen son durum hakkında Bild Online’a yaptığı değerlendirmede, “AB’nin krizdeki ülkelerinde otomobil pazarında satışlarda yüzde 60’a varan oranda kırılma yaşanıyor.” ifadelerini kullandı. Dr. Diez durumun ne kadar ciddi bir soruna dönüşebileceğini ise, “Avrupa genelinde en az 250 bin kişinin işi tehlikede.” uyarısını dile getirdi.

Alman otomotiv üreticilerinin dünya piyasalarındaki durumunun diğer AB ülkelerinde üretilen markalara kıyasla daha iyi olduğunu belirten Dr. Willi Diez, “Alman şirketleri satışlarındaki gerilemeyi kaldırabilecek durumda. 2014 yılından itibaren ise satışların gerek AB’de gerekse Almanya’da yeniden artması bekleniyor.” dedi. Ancak yine de rakamlara bakıldığında Alman üreticilerin de bu yılın üçüncü çeyreğinde cirolarında gerileme yaşadığı görülüyor. Buna göre Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Volkswagen’in karı dahi bu yılın üçüncü üç aylık döneminde yüzde 19’a varan oranda geriledi.

Finans krizinin damga vurduğu 2009 yılından bu yana cirosunda en ciddi gerilemeyi yaşayan VW Grubu’nun bünyesinde Bentley, Bugatti, Seat ve Skoda gibi büyük markalar da yer alıyor. Fakat ABD ve Asya ülkelerinde satışları iyi giden VW’nin bu sayede diğer ülkelerde ettiği zararı dengelemesi mümkün oldu. VW’nin açığını kapatan diğer unsur ise yine kendi bünyesindeki spor otomobil markası Porsche’nin rekora varan ciro elde etmesi oldu.

Bu yıl için kar beklentisini 9 milyar eurodan 8 milyara indiren Daimler bununla da yetinmeyerek “Fit for a Leadership” adlı yeni bir tasarruf programını da hayata geçirdi. Şirket bu yolla 2014 yılına kadar maliyetlerini 2 milyar euro tutarında azaltmayı hedefliyor. Tasarruf edilecek birimler arasında Daimler’in araştırma ve geliştirme birimleri de yer alıyor. Yılbaşı öncesinde S sınıfı araçların üretiminde verilecek aranın ise bir yerine iki hafta olacağı öğrenildi. Şirket 2015 yılına kadar piyasaya süreceği 30 yeni modelle yeniden satışlarını arttırmayı planlıyor.

ABD’li otomotiv devi General Motors’un bünyesinde yer alan Opel ise Fransız üretici PSA Peugeot Citroen ile yapacağı işbirliği sayesinde araştırma ve geliştirme maliyetlerini düşürmeyi, ayrıca satın alma giderlerini azaltmayı hedefliyor. Uzun süredir zarar eden ve ana şirketi GM’de rahatsızlığa yol açan Alman üretici bu yolla kısa vadede yılda 1,5 milyar euro tutarında tasarruf etmeyi planlıyor. Diğer yandan Ford’un İngiltere ve Belçika’da kapatacağını açıkladığı üç tesisin aksine Almanya’nın Saarlouis şehrindeki tesislerinde üretimi yeniden arttırması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.