ABD’de otomobil satışları son 5 yılın zirvesinde

ABD’de otomobil satışları son 5 yılın zirvesinde

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kasım ayı otomobil satışları 2007 yılının en yüksek zirvesini yakaladı. Geçtiğimiz Ekim ayında Sandy kasırgası nedeniyle düşen otomobil satışları, Kasım’da yüzde 15’lik bir artış gösterdi.

Ekim ayına göre 1.14 milyonluk artışla toplam otomobil satışı 15.54 milyona ulaştı . Yılın son ayına girilirken araba satışlarının artması şirketlerin yüzünü güldürdü. Otomotivciler ise  2013’ten ümitli.

Ford, Honda Nissan gibi büyük şirketler beklenenden çok daha fazla satış yaptıklarını açıkladı. Yatırım şirketi Hodges Capital Managment Müdürü Gary Bradshaw, otomobil satışlarının artmasının ekonominin gelişmesi açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.

Amerika’nın en büyük otomobil üreticisi GM, kasırga nedeniyle satışların az da olsa beklentilerin altında kaldığını açıkladı. GM ABD Satış Sorumlusu ve  Başkan Yardımcısı Kurt McNeil, “Ekonominin geneline baktığınızda bir iyileşmenin olduğunu görebiliyoruz. Ama 2013 yılı için ise Fiscal Cliff (Mali Uçurum) konusunda alınacak karar çok önemli olacak. Çünkü tüketici belirsizlikleri sevmiyor.”dedi.

TrueCar.com Analisti Jesse Toprak ise 2013 yılında otomobil satışlarının 15.4 milyon civarında olmasını beklediklerini ifade etti. Toprak, “İstikrarlı büyüme endüstrinin gerçek bir sloganıdır.”diye konuştu.

Ülkenin ikinci büyük otomobil üreticisi Ford ise Kasım’da satışlarını yüzde 6.5 oranında arttırarak 177 bin 673 araç sattı. 2013’ten ümitli olan Ford yetkilileri yılın ilk çeyreğinde Kuzey Amerika’da 750 bin araç satmayı hedefliyor.

Chrysler da yüzde 14 bir artış ile 122 bin 565 otomobil sattıklarını açıkladı. Bu sayı 2007’den sonra ulaşılan en büyük oran oldu.


Toyota ise yüzde 17 artışla 161 bin 695 araç sattı. Honda ve Nissan  yüzde 13’lük bir artışla beklenenden daha fazla satış yaptığını açıkladı.


Hyundai yüzde 8’lik bir artışla yılın en fazla sattışını gerçekleştirdi.

Lüks araba pazarında ise geçen yılın galibi Mercedes iken BMW’nin ise yıl sonuna kadar kaç adet araç satacağı ise merak ediliyor.

 

SANDY KASIRGASI’NDA ORTALAMA 250 BİN ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

Sandy Kasırgası sırasında New York ve New Jersey’de toplam 250 bin aracın zarar gördüğü ve kullanılmaz halde olduğu ifade edildi. Kasırga sonrası Amerika genelinde yüzde 3-5 arasında bir düşüş yaşanmıştı. Kasım ayında yapılan satışlar ise bu kaybı giderdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.