3M’den Türkiye’ye büyük yatırım

3M’den Türkiye’ye büyük yatırım

İnovasyon şirketi 3M, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’ne 500 milyon dolar yatırım yapacak. Şirket, burada üreteceği ürünleri Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine satmayı öngörüyor. Bin eleman istihdam etmeyi, 500 milyon dolar ihracat yapmayı planlayan 3M, Çorlu yatırımının temelini Aralık ayında atacak, inşaatını da 2013’te tamamlayacak.


Amerika merkezli 3M’nin yeni yatırımı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ile ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Killner’in da katıldığı basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda yatırımla ile ilgili detayları anlatan 3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi, şirket olarak inovatif ürünler üreterek büyümeyi amaçladıklarına işaret etti.


Türkiye’nin Orta ve Doğu Avrupa’da en önemli aktörlerden biri olduğunu dile getiren Giuseppe Castaldi, “Şu an Türkiye’de 400 elemanımız, 170 milyon dolar tutarında yatırımımız var. Bu yatırım, her birimiz için milat. Kuşku yok Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’da süratle büyüyen bir ekonomi. Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden elde ettiğimiz geliri katladığımız bir ülke. Artık firmamız için yeterli üretimi yapma adına Çorlu’ya yatırımda bulunacağız. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine erişmek için Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’ni super hub yapacağız.” dedi.


Super hub için 500 milyon dolar yatırım yapacaklarını aktaran Castaldi, buradan ilerleyen senelerde 1 milyar dolara varan satışlar yapacaklarını bildirdi. Türkiye’de satış kapasitelerini 10 kat artırmayı amaçladıklarını belirten Castaldi, şöyle devam etti:


“Ülkede her şeyden evvel genç ve eğitimli bir insan kaynağı var. Yeni teşvik sistemi ile uluslararası şirketlere elverişli bir yatırım ortamı da oluşturuldu. 16 aydır üretim alanımız için yer bakıyorduk. Nihayetinde Çorlu’yu mekan olarak belirledik. Süper hub konum olarak uygun olmalı, hedef ülkelere yakın olmalı. Çorlu bu anlamda elverişli bir yer. Kaynakların, hammaddelerin doğru yönetimi adına Çorlu ve etrafı gayet uygun. Çorlu’da muhtelif ürünler üreteceğiz. Otomotiv ve yapı gibi sektörler için yeni ürünler imal edeceğiz. Planlarımızı daha da perçinleyecek, pek çok sektörü içine alacak yeni projeler ortaya koyacağız. Amacımız Aralık ayında Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde yapacağımız yatırımın temelini atmak, 2013’te de devreye sokmak. 3M olarak hem Tükiye’ye hem uluslararası müşterilerimize hitap edeceğiz. “


ÇAĞLAYAN’DAN YATIRIMCIYA: CEBİNİZE BİR PARA KOYMADIĞIMIZ KALDI


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise 3M’nin Çorlu yatırımının Türkiye’nin gücünü ve güvenilirliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Bu yatrımın ekonomiye, ihracata ve istihdama hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:


“500 milyon dolar yatırım gayet iyi. Ama bunun bir de mutfağı var. ABD temaslarımızın bu yatırımda önemli katkıları var. Çünkü 3M firması ile diyaloglarımız oldu. Bu yatırım süratle ilerleyecek. Aralık ayında Avrupa Serbest Bölgesi’nde temellerini atılacak, 2013’te de devreye alınacak. Temelinde ABD orijinli şirketin Türkiye’yi seçmesi ne denli doğru icraatlar yaptığımızın, Türkiye’nin yatırım cenneti haline geldiğinin emaresi. Bunlar, Türkiye’nin yatırım ortamının kalitesini ortaya koyuyor. Daha evvel Sumitomo Rubber 500 milyon dolar yatırım kararını açıkladı. Gelinen aşamada 3M yatırım yapıyor. Şu an Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında 13. sıraya geldi. Yukarılara çıkmaya da devam ediyor. Yeter mi, yetmez. Cari açığımız ihracatımız için katma değerli üretim için yatırımlara devam edeceğiz. Yeni teşvik paketi burada önemli rol oynayacak. 120 milyar dolar uluslararası sermaye alan bir ülke olarak seçiciyiz. Şirketlere ‘Her ne olursan ol ülkeize gel’ demiyoruz. Çünkü katma değer, ileri teknoloji, büyük yatırımlar bizim için önemli. 3M, Türkiye’ye Ar-Ge merkezini vaktinde kurmadı. Nedenini merak ediyorum. Bu sebeple her gün ciddi bir kayıp içindeler. Türkiye’de dünyanın en iddialı Ar-Ge teşvik sistemlerinden biri var. Böylesine Ar-Ge Kanunu’nda bir cebinize para koymadığımız kalıyor. Sonuç olarak 3M’nin Ar-Ge merkezini Türkiye’ye getirmesi onu daha rekabetçi yapacaktır. Çorlu’ya 500 milyon dolar tutarlı bir yatırım yapması, 500 milyon dolar ihracat hedefi ve bin istihdam hedefi koyması yatırımını önemli kılacaktır.”


Çağlayan, ABD ile Türkiye’nin müttefik olduğunu ama bunu karşılıklı yatırımlara yansıtamadığını vurguladı. ABD’den firmaları yatırım teşvik paketini incelemeye davet eden Çağlayan, “Paketi gören Avrupa firmalarının Türkiye’ye olan alakası artıyor. Yine Çin, Singapur ve Mekkisika dahil tüm dünyada 110 CEO ile bir araya geldim. Onlara yatırım teşvik paketini ve artılarını anlattım. Bunun yanında 20 ülkede road showlar tertip ettim. Bakın buradan ayrılmamın ardından 5 ülkenin, 5 bakanla görüşeceğim. Beşi bir yerde gibi… İşte Türkiye, böylesine çekici bir ülke. Türkiye, hrakikaten ciddi bir trafiğe tanıklık ediyor. Tabii gelen yatırımcılar bizim uzun boyumuza, kara kaşımıza ve gözümüze gelmiyor. Türkiye’nin yatırım dostu uygulamalarına, siyasi istikrarına, güvenine ve konumuna geliyor.” ifadelerini kullandı.


3M’nin önemli bir karar aldığına temas eden Çağlayan, “Yatırımcı için Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturuyoruz. Bununla ilgili kararı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan da geçirdik, parlamentoya gönderiyoruz.” açıklamasında bulundu.


AYCI: CEO’LAR TATİLDEN DÖNDÜ


Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı da ülke dışında hem büyük hem küçük firmalarla temasta bulunduklarını duyurdu. 2 senedir 3M ile görüştüklerini aktaran İlker Aycı, şirketin Çorlu’yu Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Rusya’ya üs olarak konumlandırdığından söz etti. Aycı, “Gelecek dönemde yine önemli yatırımlar gelecek; onlar cebimizde. Yatırım kararları olgunlaştıkça paylaşacağız. Görüldüğü gibi pek çok yatırımı ülkemize getireceğiz. CEO’lar da tatilden döndü.” dedi.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.