Ukrayna’da otobüs durağına sabotaj: 15 ölü, 20 yaralı

Ukrayna’da otobüs durağına sabotaj: 15 ölü, 20 yaralı

Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk bölgesinde bir otobüs durağına yapılan saldırıda en az 15 kişi ölürken, 20 kişi de yaralandı.

Ertelenen barış görüşmeleri yeniden başlarken, bölgede çatışmalar da şiddetlendi. Donetsk kenti Leninski bölgesinde Bormaş adlı toplu taşıma durağına düşen havan topu sonucu en az 15 kişi ölürken, 20’den fazla kişi de yaralandı.

Durakta bulunan dolmuş ve troleybüs zarar gördü. Olay sırasında başka bir dolmuştan 5 adet havan topu atıldığı iddia ediliyor. Donetsk Havalimanı’nda devam eden çatışmalarda da 6 Ukrayna askerinin öldüğü, 16 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Saldırının Ukrayna’da barış görüşmelerinin yeniden başladığı sırada gerçekleşmesi provokasyon ihtimallerini artırıyor.
Moskova ve Kiev birbirini suçladı
Rusya Dışişleri Bakanlığı olayın hızlı bir şekilde araştırılmasını ve suçluların cezalandırılmasını isterken, Kiev yönetimi de sivillere yönelik saldırının ortak acıları olduğunu belirtti. Terör saldırılarında sivil Ukrayna vatandaşlarının yaşamlarını yitirdiğini belirten Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan teröristlerin durdurulmasını istedi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise durağa yapılan saldırıdan doğrudan Rusya’yı sorumlu tuttu. Yatsenyuk, “Teröristler bugün yine insanlığa karşı korkunç eylem yaptı. Sorumluluğu da Rusya Federasyonu’na ait…” suçlamasında bulundu.

Duma uluslararası ilişkiler komisyonu başkanı Aleksey Puşkov, “Kiev yönetimi ile müttefik olan başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere çağrıda bulunuyorum. ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna sabotajcılarının Donetsk merkezde trolebüs saldırısına ve insanların ölmesine ne diyecek? Yine milisleri mi suçlayacaklar?” eleştirisi getirdi.

Donetsk yönetimi ise bazı sabotajcıların yakalandığını açıkladı.
Acil ateşkes çağrısı
İç savaş şiddetlenirken, barış görüşmelerinde ise bir miktar ilerleme sağlandığı belirtiliyor. Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Berlin’de “Normandiya Formatı’nda” gerçekleşen toplantı sonrası yaptıkları açıklamada, Ukrayna’da çatışan taraflara acil ateşkes ve ağır silahların sıcak bölgeden çekilmesi çağrısı yaptı. Donbas’ta devam eden iç savaşın birçok sivilin hayatına mal olduğuna dikkat çekilen çağrıda, “Savaş acil bir şekilde sona ermeli. Bölgede yönetim restore edilmeli…” denildi.

Temas Grubu’nun 19 Eylül’de imzalanan Minsk Mutabakatı çerçevesinde yakın zamanda toplanmasını isteyen Bakanlar, Astana’da liderler seviyesinde yapılacak görüşme öncesi anlaşmada ilerleme sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov zirve sonrası yaptığı açıklamada ağır silahların çatışma alanından çekilmesinin önemine dikkat çekti. Donetsk ve Lugansk’ta yerel milis güçlerin de bu yönde talepleri olduğuna değinen Lavrov, Ukrayna’nın da aynı düşüncede olmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Twitter’dan yaptığı açıklamada ağır silahların geri çekilmesi dahil görüşmelerde ilerleme sağlandığını, ancak tam bir mutabakata ulaşılamadığını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.