‘Tweet’ atan gazeteciye sınır dışı cezası dünyada yankı buldu

‘Tweet’ atan gazeteciye sınır dışı cezası dünyada yankı buldu

Gazeteci Mahir Zeynalov’un, haber içerikli tweetleri nedeniyle Türkiye’den sınır dışı edilmesi, dünya kamuoyunda tepki uyandırdı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, yaşananları “Türkiye’de basın özgürlüğünün vahim durumunun daha da kötüleşmesi” olarak değerlendirdi. Brüksel, New York ve Moskova’dan da eleştiriler yükseldi.

 

Today’s Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un, Twitter’da paylaştığı haberler nedeniyle sınır dışı edilmesi Türkiye’nin yanı sıra dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kararı yazılı bir açıklama ile eleştirirken, Avrupa Birliği’nin (AB) tenkiti Twitter üzerinden geldi. Amerika ve Rusya merkezli basın ve insan hakları cemiyetleri de AK Parti hükümetine baskıcı uygulama nedeniyle sert ifadelerle tepki gösterdi.  

 

 

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, “Gazeteci Mahir Zeynalov’un eleştirel yazıları sebebiyle sınır dışı edilmesi, Türkiye’de basın özgürlüğünün içinde olduğu vahim durumun daha da kötüleştiğini gösteriyor.” dedi. Zeynalov’un yetkililer tarafından “uygunsuz” olarak görülen tweetleri yüzünden hedef alındığına dikkat çeken Mijatoviç, “İfade özgürlüğü, iktidardakilerin uygun gördüğü açıklamalarla sınırlı değildir. Bu hakkı sınırlamak, Türkiye’de basın üzerindeki kontrolü daha da sıkılaştıracaktır.” uyarısı yaptı. Zeynalov’un hakkındaki sınır dışı kararı ve ithamların “orantısız yaptırımlar” olduğunu belirterek,  “Umarım Zeynalov hakkındaki suçlamalar bir an evvel düşer.” dedi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Twitter’dan paylaştığı tepki mesajında “Kısıtlayıcı internet kanunu ve Mahir Zeynalov’un mecburi ayrılığından sonra Türkiye’deki basın hürriyetine ilişkin endişeler artıyor.” ifadelerini kullandı. Hollandalı Hıristiyan Demokrat siyasetçinin mart ayında oylanması beklenen Türkiye raporunda basın hürriyetine geniş yer ayırması bekleniyor.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti de (CPJ) “Bir gazetecinin, sosyal medya kullanıcısının ya da blog yazarının fikrini söylemesinden dolayı sınır dışı edilmesini kimse haklı göremez.” eleştirisinde bulundu. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan CPJ’nin Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova, “Bu çok ciddi bir yaptırım. Türk yetkililer acilen alınan bu kararı durdurmalı.” dedi. Uluslararası boyutta tepki çeken gelişmenin, “Basın özgürlüğü konusunda karnesi zaten kötü olan” Türkiye’nin dünyadaki algısını daha da kötüleştireceğini ekledi.

 

‘REZALET’

Rusya Gazeteciler Birliği de Zey-nalov’un sınır dışı edilmesine tepki gösterenler arasındaydı. Cihan’a konuşan Rusya Gazeteciler Birliği Sekreteri Rafael Hüseyinov, gelişmeyi “rezalet” olarak niteledi. Hüseyinov, “Genel kural şu: Gazeteciler bulunduğu ülkelerde o ülkenin kural ve kaidelerine kesinlikle uymalı. Ama bu, gazeteci kimseyi eleştiremez anlamına gelmemeli. Zaten gazetecinin görevi eleştirmek. Eleştiri yoksa demek ki bu hükümet yanlısı basın veya gazetecidir. Bu bir rezalet.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.