Türkiye’nin yanı başında 4’lü enerji iş birliği

Türkiye’nin yanı başında 4’lü enerji iş birliği

ABD, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs enerji bakanları Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geldi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, dört ülkenin bakanlarının enerji, siber güvenlik ve altyapı güvenliği alanında işbirliğini arttırma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ’DE YALNIZLAŞTI

Doğu Akdeniz’de son dönemde ortaya çıkarılan doğal gaz yatakları bölgenin Avrupa ve civardaki diğer ülkeler için alternatif bir enerji kaynağı olabileceğini gösterdi.

Doğu Akdeniz’de İsrail ile Güney Kıbrıs’ın doğal gaz yataklarını ortak arama ve işletme girişimlerine öncelikle bölgede enerji terminali olmayı hedefleyen Yunanistan katıldı.

Türkiye’yi bölgedeki denklemde yalnız bırakan bu iş birliğine ABD destek veriyor. Mısır da bu işbirliğine katılan bir diğer ülke. Avrupa Birliği, Türkiye’nin Kıbrıs adası çevresindeki doğal gaz arama girişimlerine karşı çıkıyor ve geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

Son dönemde dış politikada  özellikle yalnız kalan Türkiye’nin en yakın müttefiki gibi görünen Katar dahi Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ve doğal gaz arama faaliyetlerinde Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların yanında yer aldı.

Atina’daki bakanların toplantısında konuşan ABD Enerji Bakanı Yardımcısı Frank Fannon, “Daha geniş bir siyasi istikrar için enerji köprü olabilir” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis de ülkesinin doğal gaz kaynaklarını araştırma konusunda İsrail, Yunan ve Amerikalı bakanlardan tam destek aldığını söyledi.

DOĞU AKDENİZ’DE SONDAJ GERGİNLİĞİ

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası çevresinde kendi ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde doğal gaz arama faaliyetlerine başladı. Batılı şirketlere sondaj ruhsatları verdi.

Kendilerini adanın tek hakimi ve resmi devleti olarak gören Rumların bu hamlesine Türkiye de kendi sondaj faaliyetlerini başlatarak cevap verdi.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile anlaşarak belirlenen münhasır ekonomik bölgelerde kendi sondaj faaliyetlerini başlattı.

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri dolayısıyla Türkiye’ye geçtiğimiz aylarda bazı alanlarda yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.