Türk mühendisin üç patenti ABD’ye ilaç oldu
Türk bilim insanları, aldıkları patentlerle ABD sağlık sistemini şekillendirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk, Amerika Birleşik Devletleri’nde General Electric adına yaptığı 3 farklı yazılım programıyla bu ülkede çalışan hemşirelerin iş yoğunluğunu azalttı, adaletli çalışma sistemine kavuşmalarını sağladı. Doç. Dr. Ünlütürk, ayrıca acil hastaların bilgilerinin herkes tarafından değil, sadece hemşireler tarafından görülmesini sağlayan sisteme de imza attı.
Doç.Dr. Ünlütürk, ABD’de hastaların aldığı hizmetin kalitesinin, güvenliğinin büyük önem taşıdığını ve insan odaklı çalışmaların yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “General Electric, özellikle hemşirelerin çalışma sistemlerinde yaşadıkları sıkıntıları dikkate alarak yazılım geliştirmemi istedi. Ekip olarak başladığımız çalışmada, öncelikle hemşirelerin kendi aralarında adaletli çalışmalarını sağlamaya odaklandık. Her hemşireye 3 hasta düşecek şekilde program yapılıyordu ancak bazı odalarda tek hasta kalırken başka odada 3 ağır hasta kalabiliyordu. Bu da adaletsiz bir çalışmaya neden oluyordu. Geliştirdiğimiz sistemle her hemşireye 3 hasta düşüyor ve bu hastalar durumlarına göre hemşirelere pay ediliyor”
‘HASTA BİLGİLERİNİN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ’
Hasta bilgilerinin gizliliğini önemsediğini vurgulayan Doç. Dr. Ünlütürk, Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPPA) kapsamında hastaların bilgilerinin paylaşılmasının yasak olduğunu ifade etti. Patent öncesinde acile gelen hastaların bilgilerinin beyaz tahta denilen bir sistemde herkes tarafından görülebilecek şekilde sunulduğunu aktaran Doç.Dr. Ünlütürk, “Bu nedenle büyük güvenlik sıkıntıları yaşanıyordu. Geliştirdiğimiz yazılımla bilgiler artık sadece o bölümdeki hemşireler ve sorumlular tarafından görülüyor. Bu da bilgilerin dışarı sızmasını engelliyor” diye konuştu. Patent geliştirmenin emek yoğun ve o mesleğin yakından incelenmesi sonucu ortaya çıktığı bilgisini veren Doç.Dr. Ünlütürk, son olarak da hastaların bilgilerinin hastane içinde diğer birimlerden anında ulaşılıp kullanılabilmesi için yazılım oluşturduklarını, hemşire ve sağlık çalışanlarının hastaya ilişkin bilgiye ulaştığını söyledi. Doç.Dr. Ünlütürk, buluşunu yaptığı patentlerin bugün ABD hastanelerinde yaygın kullanıldığını ve bir meslek grubuna ilişkin sorunların en aza indirildiğini bildirdi.
‘TÜRKİYE HENÜZ HAZIR DEĞİL’
Doç. Dr. Ünlütürk, Türkiye’de hemşirelerin sorunlarına yönelik böyle yazılımların geliştirilmesinin güç olduğunu, Türk sağlık sisteminde ‘refakatçi’ anlayışının ön planda çıktığını kaydetti. Hemşirelerin, aldıkları eğitimi yansıtacakları ortamı bulamadığını belirten Doç.Dr. Ünlütürk, şunları söyledi: “Türkiye, sağlık sektöründe hemşirelerin nitelikli eğitim almış iş gücünden mutlaka yararlanmalı. Bu nedenle hem sorunlarımız büyük hem de iş yükünü azaltan bir yazılım geliştirmemiz için şu an pek imkan uygun değil. Ayrıca, dünyada sadece ABD yazılımlara patent veriyor. Avrupa ve Türkiye’ye geldiğimizde yazılımlarımıza patent alamıyoruz.”
ABD’de yazılımların kullanıldığı hastanelerden bazıları şöyle: Teksas Children Hospital, Columbia Medical Hospital, Chicago Decato Memorial Hospital.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment