Suriye, Türk savaş uçağını düşürdü

Suriye, Türk savaş uçağını düşürdü

Malatya Erhaç Hava Üssü’nden görev amacıyla kalkan F-4 tipi askerî jet, Suriye karasuları açıklarında Akdeniz’e düştü.

Uçağın içindeki iki pilotun akıbeti henüz bilinmiyor. Genelkurmay Başkanlığı, askerî uçakla Hatay’ın güneybatısında radar ve telsiz temasının kesildiğini bildirdi. Uluslararası haber ajanslarının ‘Türk savaş uçağı düşürüldü’ diye geçtiği haber Ankara’da yoğun hareketliliğe yol açtı. Başbakan Tayyip Erdoğan, haberi Brezilya’dan dönüş yolunda aldı. Bunun üzerine Başbakan’ın uçağı gazetecileri İstanbul’a bıraktıktan sonra Ankara’ya yöneldi. Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda, “Düşürüldü’ diyemiyorum, çünkü kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil.” dedi. Başbakan, daha sonra Ankara’da güvenlik zirvesini topladı. İki saat süren görüşmenin ardından yapılan açıklamada, savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğünün anlaşıldığı ve olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından gereken adımların kararlılıkla atılacağı kaydedildi. Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. Suriye Savunma Bakanlığı ise uçağı Suriye karasuları üzerinde vurduklarını iddia etti.

Malatya’dan havalandıktan sonra Suriye’nin liman kenti Lazkiye açıklarında düşen F-4 savaş uçağı, dün Ankara’da hareketli saatler yaşanmasına yol açtı. Başbakan Erdoğan da üzücü haberi Brezilya’dan dönüş yolunda uçaktayken aldı. ANA uçağı, saat 17.30 sularında İstanbul’a vardı. Geziye katılan gazeteciler ve heyet indikten sonra hemen Ankara’ya hareket etti. Önce Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, daha sonra ayağının tozuyla Resmi Konut’a geçerek güvenlik zirvesini topladı.
Başbakan, havalimanında gazetecilerin soruları üzerine, “Genelkurmay Başkanlığı gerekli açıklamayı yaptı. Uçağımızın kaybı, düştüğü noktasında. ‘Düşürüldü’ diyemiyorum çünkü kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil.” dedi. Uçağın, Hatay’ın güneyinde, Lazkiye’nin karaya 8 mil uzaklığında düştüğünü söyledi. Pilotlarla ilgili herhangi bir haber olmadığını bildirirken, Suriye tarafından tutuklandıkları ya da rehin alındıkları yönündeki iddiaları yalanladı. Türkiye’den giden hücumbotlar ve helikopterlerin Suriye’den gelenlerle birlikte müşterek bir arama çalışması yürüttüğünü aktardı. Uçağı İstanbul’a indikten sonra bazı genel yayın yönetmenlerine, “Suriye, ‘bir hata yaptık, özür dileriz’ dedi.” şeklinde bir bilgi verdiği öne sürülen Başbakan, bu iddianın sorulması üzerine de, “Bende böyle kesin bir bilgi yok. Şimdi yapacağımız görüşmeden sonra gerçekten özür dilenmiş mi, dilenmişse niçin dilenmiş bunların hepsi ortaya çıkar. Çıktıktan sonra o net açıklamayı da biz toplantıdan sonra yapacağımız basın açıklamasıyla bildiririz.” diye konuştu. “Bir Türk savaş uçağının o bölgede ne işi vardı?” sorusuna karşılık da, “Detay bilgilerle ilgili olarak, orada mıydı ve eğer oradaysa ne oldu da oraya geçti… Bu konuda henüz elimizde kesin bir bilgi yok. Yapacağımız toplantıdan sonra bunlar ortaya çıkar.” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakanlık Resmi Konut’ta basına kapalı gerçekleştirilen güvenlik zirvesi ise saat 21.00 sularında başladı. Yaklaşık 2 saaat süren toplantıya, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.
Toplantı sonrası kısa bir yazılı açıklama yapıldı. “İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.” denildi. Ardından, “Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır.” mesajı verildi. Açıklamada, pilotları arama kurtarma çalışmalarının ise halen devam ettiği bildirildi.

KANDİL’E GİRMEK İÇİN İZİN ALMAYIZ

Bu arada havalimanındaki basın toplantısında Erdoğan’a, gündemdeki diğer konularla ilgili sorular da yöneltildi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in, BBP lideri Mustafa Destici’ye söylediği öne sürülen sözler de bunlar arasındaydı. İddiaya göre Özel, Kandil’e girilmesi için, ‘hükümetin kararlılığı, ABD’nin razı olması ve kamuoyunun ağır kayıplara karşı hazırlanması’ gibi 3 şart öne sürmüştü. Başbakan’ın cevabı şöyle oldu: “Arkadaşlar böyle bir şeye karar verdiğimiz anda, açık ve net söyleyeyim, çok da izin alma gibi bir durumumuz söz konusu değil. Çünkü bu ülke NATO üyesidir, ülkemize herhangi bir saldırı olduğu anda da gerekli cevabı anında verir.”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Başbakan yurda döndükten sonra Kürt meselesi ile ilgili yeni çalışmalar hakkında bilgiler verecek.” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, “Detay vermeyeyim, görüşmemizi yapalım, ondan sonra sizlere çok daha sağlıklı açıklamaları yaparız. Kandil’i de konuşuruz. Bu konuşmadan sonra neler yapabileceğimizi ifade ederiz.” dedi. ‘Türkiye’deki Kandil’ ifadesinden neyi kastettiği sorusuna da “Onu sen düşün artık.” karşılığını verdi.
Erdoğan, son Dağlıca saldırısı gibi önemli bazı terörist saldırıların hep kendisinin yurtdışında olduğu dönemlere denk gelmesiyle ilgili bir soruya karşılık da şunları söyledi: “Biz bu tip şeylere alıştık ya da alıştırıldık. Bizim görevimiz, alınması gereken tedbirlerdir, atılması gereken adımlardır. Biz devlet yönetiyoruz. Bu tip şeyler olacak diye bizim hiçbir zaman yurtdışı seyahatlerimiz ertelenemez veya bunlarla bağlantılı olarak yürümez.

Suriye’nin iddiası: Uçağı kendi karasularımız üzerinde vurduk

-Suriye de Türk savaş uçağını düşürdüğünü doğruladı. Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, uçağın kendi karasuları üzerinde vurulduğu iddia edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Suriye sınırını 1 kilometre kadar geçen bir uçak görüldü. Sınır ihlali yapan uçağa, uçaksavar bataryaları tarafından ateş açıldı ve uçağın 10 deniz mili kadar uzaklığa düştüğü tespit edildi. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik. Türk jeti karasularımız üzerinde alçak uçuş yapıyordu.” denildi.

Suriye, 23 yıl önce bir uçağımızı düşürmüştü

21 Ekim 1989’da Altınözü ilçesi Akamber köyü yakınlarında Tapu Kadastro çalışması yapan sivil kullanımda olan bir Türk uçağı, MİG-21 tipi iki Suriye jeti tarafından düşürülmüştü. Türkiye sınırları içinde gerçekleşen olayda iki mühendis, iki pilot ve 1 teknisyen olmak üzere 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye olayın ardından Suriye’den özür ve tazminat talep etmişti.

Pilotları arama çalışması sürüyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir RF-4E savaş uçağının, Malatya’dan havalandıktan sonra saat 11. 58’de Hatay’ın Güneybatısı üzerinde kayboldu. Ardından Bölgeye sevk edilen uçak ve helikopterlerle arama ve kurtarma çalışması başlatıldı. Mersin ve İskenderun’dan da 2 firkateyn ve 1 Sahil Güvenlik botu bölgeye hareket etti. Suriye de arama çalışmalarına destek verdi. Pilotları arama ve kurtarma çalışması sürüyor. Bu arada Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, RF-4E keşif uçaklarının görev yaptığı 173’üncü Filo konuşlu bulunuyor. ‘Phantom’ olarak adlandırılan bu uçaklarda 1 pilot ve 1 silah sistem subayı olmak üzere 2 personel görev yapıyor. Bu uçaklar, keşif ve gözetleme ‘pod’larıyla istihbarat topluyor. Kilometrelerce derinlikte fotoğraf çekebiliyor. İki pilotun görev yaptığı 173. Şafak Filo’ya bağlı uçağın, Akdeniz bölgesinde Kıbrıs’ın kuzeydoğusu ve Suriye açıklarında keşif görevine çıktığı iddia edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.