SKANDAL İDDİA | Önce ‘ıslak imzalı’ belge, sonra F-16 satışına onay!

SKANDAL İDDİA | Önce ‘ıslak imzalı’ belge, sonra F-16 satışına onay!

ABD Kongresi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili onayına inanmadığı, F-16’lar hakkında karar almak için Cumhurbaşkanı kararının ıslak imzalı aslını görmek istediği iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise ‘ıslak imzalı’ belgenin aslının gönderildiğini doğruladı ancak bunun ‘normal prosedür’ olduğunu savundu.

New York Times gazetesinden Edward Wong’un 26 Ocak tarihli haberine göre ABD Kongresi yetkilileri, Türkiye’ye F-16 satışına onay vermeden önce belgeleri görmek istedi. Habere göre bunun üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı belgeleri Nev York’ta bir görevlinin almasını ve Cuma akşamı Vaşington’a getirerek milletvekillerine göstermesini sağladı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye’nin önceki Vaşington büyükelçilerinden Namık Tan, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsveç’in NATO üyeliğini TBMM kararıyla, Cumhurbaşkanı onayıyla, ⁠Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istedi. Uçakla New York’a koşturulan imzalı belge Kongre’ye ulaşınca, F16 satışının önündeki engel kalktı, Türkiye’nin itibarı yerlerde sürünüyor. Resmi süreçlere bile güven/itibar kalmadı. Daha fazla aşağılanmamız, horlanmamız mümkün olabilir mi? “Dünyaya ayar verirken”, sürekli “ayar verilen ülke” haline düşmekten utanç duymuyor muyuz?” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, imzalı belgenin Kongre’nin ıslak imzayı görmek istemesi nedeniyle değil, NATO Anlaşması gereği ABD’ye gönderildiğini savundu. Açıklama şöyle:

  • “ABD’nin Birleşmiş Milletler Antlaşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Kuzey Atlantik Anlaşması (NATO’nun kurucu anlaşması) dâhil 200’den fazla çok taraflı anlaşmada, “depozitör” yani belgeleri saklayan ülke konumundadır. ABD, depozitör ülke sıfatıyla ‘orijinal’ anlaşma metinlerini saklamakta ve uygun şekilde imzalanmalarını kolaylaştırmaktadır. Depozitör ülke, aynı zamanda anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de almaktadır.
  • “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır. Karar metni yukarıda da açıkça belirtilen gerekçelerle depozitör ülke olan ABD’ye iletilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”