Schulz: Göç politikamızda radikal reform gerekli
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Akdeniz’de yaşanan mülteci dramı karşısında Avrupa’nın göç politikasında radikal değişikliğe gidilmesi gerektiği görüşünü yineledi. Mültecilerin AB ülkeleri arasında dağıtılmasını isteyen Schulz özellikle kendi ülkesi Almanya’ya çağrıda bulundu.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Akdeniz’de İtalya açıklarında yaşanan mülteci dramından ders çıkarılmasını ve radikal politika değişikliğine gidilmesini istedi.Der Spiegel dergisine konuşan Martin Schulz, “Göç yasalarımızın acilen reformdan geçirilmesi gerekiyor. Avrupa artık göç alan bir kıta olduğunu kabul etmek durumundadır. Bu nedenle yasal bir göç sistemine ihtiyacımız var.” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada gibi dünyanın göç alan belli başlı bölgelerinin göçü düzenleyen yasalara sahip olduğuna da dikkat çeken Schulz, yoksul insanların insan tacirlerinin eline düşmesinin ve mağdur edilmesinin ancak bu şekilde önüne geçilebileceğini ifade etti. Martin Schulz ayrıca Avrupa Birliği (AB) topraklarına gelen mültecilerin sorumluluğunun ilk ayak bastıkları Avrupa Birliği üyesi ülkeye bırakılmamasını ve bunların belli bir dağıtma sistemi ile tüm üye ülkelere eşit ve adil bir şekilde dağıtılmasını istedi. Schulz, “Eğer 6 bin nüfusu olan Lampedusa gibi bir adaya 10 bin mülteci gelirse bu felaket olur. Bu ada bunun altından kalkamaz. Ancak bu 10 bin insanı AB’nin 28 ülkesindeki 507 milyonun arasına dağıtırsanız bunun altından kalkabilirsiniz. Ne Malta, ne de İtalya bu sorun ile baş başa bırakılmalıdır. Bu sorunun çözümü Avrupa’nın meselesidir.” şeklinde konuştu.
Almanya’nın da sorumluluk sahibi olduğunu söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, kendi ülkesini daha fazla mülteci almaya bir kez daha davet etti. Schulz, “Biz Avrupa’nın en zengin ülkesiyiz; Avrupa Birliği içinde güçlü bir konumumuz var. Ülkemizin hükümeti bu liderlik görevini üstlenmeli.” dedi. Martin Schulz, Almanya’nın bir göç ülkesi olmadığı yönünde tartışmalar yürütüldüğünü ve mültecilerin alınmasına karşı çıkıldığını da kaydederek Avrupa’nın bazı ülkelerinde halkın korkuları ile oynandığını ve Alman hükümetinin bu oyuna katılmaması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2012 yılı itibariyle dünyada 45,2 milyon insan mülteci durumundaydı. Bunlardan 15,4 milyonu kendi ülkesinin dışında bulunuyordu. İnsanların mülteci olarak memleketlerini terk etmesine yol açan faktörlerin başında ise savaş geliyor. Mültecilerin en fazla geldiği ülkelerin başında Afganistan, Somali, Irak, Suriye ve Sudan var. En çok mülteci alan ülkeler ise Pakistan, İran ve Almanya. Almanya’da 590 bin mülteci yaşıyor. Mültecilerin yüzde 81’i ise kalkınmakta olan ülkelerde yaşıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment