Rusya kimyasal silahların imhası için ek süre isteyecek
Rusya’nın yeterli sanayi kapasitesi olmadığı gerekçesi ile kimyasal silahların tamamının imhası ile ilgili süreyi 2020’ye kadar uzatabileceği belirtildi.
İzvestia gazetesi Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ek süre ile ilgili taslak metnin Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’ne verileceğini yazdı. Uzmanlar ve parlamentonun çalışmalarının ardından son karar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından verilecek.
Rusya daha önce de Kimyasal Silahlar Konvansiyonu tarafından 29 Nisan 2012 tarihine kadar imha işlemlerinin tamamlanması ile ilgili yükümlülüğünü yerine getiremediği için 2015 sonuna kadar ek süre almıştı. Rusya halen 40 bin ton olan kimyasal silah stokunun 25 bin tonunu imha etti.
Kimyasal silahlar imha uzmanı Aleksandr Grabovski, İzvestia gazetesine verdiği demeçte, Udmurtia bölgesindeki imha tesislerinde ek bir takvimin oluşturulmasının mevcut programı etkileyeceği uyarısında bulundu. Grabovski, tesisin yıllık kapasitesinin 1600-1800 ton olduğunu, mevcut faaliyetlerin aşamalı olarak sürdüğü kaydetti.
Rusya kimyasal silahların üretimi, geliştirilmesi, depolanması, taşınması ve kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nu 1993’te imzalamış ve 1997’de de onaylamıştı. Rusya 1997’den bu yana kimyasal silahların imhası ile ilgili program çerçevesinde 230 milyar ruble (7,18 milyar dolar) harcama yaptı. Udmurtia Cumhuriyeti’ndeki Kambarka tesisleri dahil kimyasal imha çalışmaları için 6 ayrı tesis inşa edildi.
Rusya’nın kimyasal silahların imhası ile ilgili sürede gecikme yaşaması durumunda herhangi bir yaptırımla karşılaşması beklenmiyor.ABD daha önce belirlenen 27 bin tonluk kimyasal silah stokunun imhası için 2021 olarak belirlenen süreyi 2023’e ertelemişti. Dünya genelinde ise 31 Ocak 2012’ye kadar toplam 50 bin tonluk kimyasal silah imha edildi. Bu miktar toplam stokun yüzde 73’ünü oluşturuyor.
Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nu bugüne kadar toplam 188 ülke imzalamış durumda. Bu ülkeler toplam kimyasal silah kapasitesinin yüzde 98’ini elinde bulunduruyordu. Suriye, Mısır, Angola, Güney Sudan, Somali ve Kuzey Kore anlaşmaya dahil olmayan ülkeler.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment