Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Esed’in istifa şartı kabul edilemez
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun Beşar Esed’in istifasını ön şart olarak ortaya koymasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Kübalı meslektaşı Bruno Rodriguez’le görüşen Lavrov, “Ulusal koalisyon Cenevre’de öngörülen konferansa ön şartlar ortaya koymadan katılmaya henüz hazır değil…” dedi. Lavrov, “Bu ön şartlar karşılanamaz… Bu koalisyon yapıcı bir platform değil. Üyeler koltuk konusunda ve kimin bu yapıyı yöneteceği konusunda anlaşmış değil. Onları birleştiren tek şey Esed’in bir an önce istifası. Ancak herkes, Batılı ortaklarımız da dahil, böyle bir talebin karşılanmasını reel bulmuyor.” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la Paris’te görüşmesinin ardından edindiği izlenimi aktaran Lavrov, “Amerikalı ve Avrupalılar arasında ulusal koalisyonun kabul edilemez saldırgan yaklaşımlarını dizginleyecek mantıklı düşünenlerin öne çıkabileceğini ümit ediyorum. Böylece onlar da Suriye hükümeti ile iletişime geçer…” dedi.
Suriye muhalefeti ve bölgesel sponsorlarının krizin çözümünde siyasi sürecin başlamaması ve Batılı ülkelerin yanlış bilgilendirilmesi dahil herhangi bir metotla askeri müdahalenin gerçekleşebilmesi için ellerinden geleni yaptığı eleştirisi getiren Lavrov, “Onlar Esed’in istifası ile ilgili bir takvim istiyor. Bu kabul edilemez. Çünkü ulusal koalisyon Suriye halkını temsil eden tek yapı değil. Onların kararı ve söyledikleri önemli değil. Muhalif güçler arasında başka önemli gruplar da var.” hatırlatması yaptı.
Rusya ve ABD Haziran ayında Cenevre’de Suriye krizinin çözümüne yönelik uluslar arası bir konferans toplanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İran’da 14 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri, AB’nin muhalefete silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik kararının ay sonunda yürürlüğe girecek olması ve Kuzey İrlanda’da 17-18 Haziran’da yapılacak G8 zirvesi nedeni ile takvim daralmış durumda. Rusya, Cenevre sürecinin aylar alabileceğini belirtirken, herhangi bir takvim sınırlandırmasının süreci zora sokabileceği uyarısında bulunuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment