Porto Riko ABD’nin 51. eyaleti olmakta ısrarcı
Porto Riko Valisi Luis Fortuna, Kongre ve Başkan Barack Obama’dan referandumun sonuçlarına saygı gösterilmesini talep eden bir kararın onaylanması için mecliste olağanüstü oturum düzenlenmesini talep edeceğini söyledi.
Yapılan referandumla ABD içindeki siyasi statüsünü değiştirerek eyalet olma kararı alan Porto Riko, ABD’nin yeni eyaleti olmak için kolları sıvadı. ABD kanunlarına göre ABD’nin denetiminde olduğu halde, ABD’den bağımsız bir anayasası ve teşkilatı olan “bağımsız toprak” statüsünde olan Porto Riko’da 6 Kasım’da yapılan referandumda ABD’nin bir eyaleti olma kararı çıkmıştı. Ancak, Porto Riko sadece ABD Kongresi’nin onaylaması halinde ülkenin eyaleti olabilecek.
Eyalet Valisi Luis Fortuna, Başkan Barack Obama’dan referandumun sonuçlarına saygı gösterilmesini talep eden bir kararın onaylanması için mecliste olağanüstü oturum düzenlenmesini talep edeceğini kaydetti.
Porto Riko’nun referandumla, şu anki “bağımsız toprak” statüsünü reddederek, ABD’nin bir eyaleti olmayı benimsediğini vurgulayan Fortuna, ABD Kongresi ile Obama’nın referandumun sonuçlarına saygı gösterme sözü verdiklerini hatırlattı.
Porto Riko’da yapılan iki aşamalı referandumun birinci aşamasında bölge nüfusunun yüzde 54’ünü oluşturan 900 bini aşkın kişi şu anki “bağımsız toprak” statüsünde hoşnut olmadığı yönünde oy kullandı.
Yaklaşık 500 bin kişinin katılmadığı referandumun ikinci aşamasında ise 1 milyon 300 bin seçmenin yüzde 61’ini oluşturan yaklaşık 800 bin kişi ABD eyaleti olmayı seçmişti.
Porto Riko, ABD kanunlarına göre ülke topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. ABD Temsilciler Meclisi’ne seçime girmeden üye olma hakkına sahip Porto Riko Komiseri’ni belirlemek için oy kullanabilen Porto Rikolular, buna karşılık ABD Temsilciler Meclisi üyelerini seçmek için oy veremiyor. ABD vatandaşı olarak kabul edilmelerine karşın federal hükümete vergi ödemeyen Porto Rikolular, buna karşılık ABD başkanını belirleyecek olan seçici konsey üyeliği seçimlerinde de oy kullanma hakkına sahip bulunmuyor.
Başkanlık seçiminde halk ABD başkanını doğrudan seçemiyor. Ülkedeki başkanlık seçiminde halk, ABD başkanı olacak adayı seçecek olan seçici konsey üyelerini belirlemek için oy kullanıyor. ABD başkanı ise seçici konsey üyelerinin verdiği oylarla belirleniyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment