Peşmergeye Batı’dan silah akıyor

Peşmergeye Batı’dan silah akıyor

Irak’ın üçte birini işgal eden radikal IŞİD örgütünün geçtiğimiz günlerde Erbil sınırına dayanması üzerine harekete geçen Batı ülkeleri, birbiri ardına Kürt peşmerge birliklerine silah desteğinde bulunacaklarını açıklıyor.

ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı güçlere silah verdiğini açıklaması ve hava saldırılarıyla doğrudan IŞİD’i vurmasının ardından Fransa’dan da sürpriz bir adım geldi. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada bölgeye silah gönderme kararı alındığı ve Bağdat’la işbirliği için gönderilen ilk sevkiyatın bölgeye ulaştığı bildirildi. Kuzey Irak’taki kaosa dikkat çekilerek bu bölgeye ve tüm Irak’a “desteğin devam etmesi gerektiğinin” kaydedildiği açıklamada silahların türü ya da miktarıyla ilgili herhangi bir bilgi yer almadı.

Almanya hükümetinden de askerî teçhizat gönderilmesi yönündeki destek artıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, peşmerge güçlerine gönderilecek destek için  “siyasi ve hukuki anlamda sınırların zorlanması” gerektiğini söyledi. Ülkesinin kriz bölgelerine silah göndermeme ilkesini hatırlatan Alman bakan, “ölümcül olmayan teçhizat” göndermek de dâhil olmak üzere “her tür imkânın değerlendirildiğini” söyledi. İngiltere ve İtalya hükümetlerinin de silah sevkiyatı üzerine değerlendirmelerde bulunduğu uluslararası basına yansıyor.

Öte yandan, İran ve ABD’nin yanı sıra ülkedeki en yüksek Şii mercii konumundaki Ayetullah Ali el Sistani’nin açıklamalarıyla koltuğu sallanan Başbakan Nuri el Maliki, başbakanlık iddiasından vazgeçmeyeceğini söyledi. Maliki, bir diğer Şii siyasetçi Haydar el İbadi’nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin de “hiçbir değeri olmadığını” savundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.