New York’ta Davutoğlu’nun gündemi Suriye, Somali, Kıbrıs ve BM oldu
Birleşmiş Milletler’de (BM) yapılan ‘‘Üye Ülkelerin Arabuluculuk Konusundaki Rolü” konulu tematik toplantı için New York’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sonrasında BM Genel Sekretri Ban Ki-mun ile biraraya geldi.
Genel Sekreter’in makamında yapılan görüşme öncesi basına görüntü almasına izin verilen toplantıda Davutoğlu ile Ban arasında dört ana konu üzerinde konuşulduğu öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre bu konular başta Suriye ile Kıbrıs olmak üzere Türkiye’nin BM ile olan ilişkisi ve Somali konuları oldu.
Kıbrıs görüşmelerinde Rum tarafının müzakerelerin ilerlemesi noktasında irade göstermemesinden dolayı eleştiren Davutoğlu, Ban’a BM olarak birşeyler yapmaları konsunda Türkiye’nin beklentilerini iletti. Davutoğlu’nun isteğine Ban ise, Kıbrıs’daki taraflara Türkiye’nin istediğini ileteceği sözünü verdiği öğrenildi.
Suriye konusunda Ban, Davutoğlu’na durumdan kaygı duyduğunu belirterek, Türkiye’nin bu ülkeden gelen sığınmacılara sağladığı imkanlardan dolayı da teşekkür etti. Ban’ın Davutoğlu’na ayrıca Suriye’deki şiddet olaylarının bölgesel yansımalarının da olabileceği konusunda endişeli olduğunu ilettiği belirtildi. Davutoğlu ise Ban’a Lübnan’a Suriye’deki şiddet olaylarının yansımasından dolayı duyulan endişeyi iletti. Türkiye, Annan planını desteklediğini ve bunun yalnızca ateşkes içermediğini görüşmede dile getiren Davutoğlu, diğer 5 madde konusunda ciddi hiçbir adımın atılmadığını söyledi.
Davutoğlu Ban’a ayrıca Suriye’deki gözlemci sayısının da arttırılması gerektiğini ilettiği bilgisi elde etti. Ancak Davutoğlu, gözlemci sayısının ne kadar olması konusunda ise Genel Sekreter’e kesin bir rakam telaffuz etmediği bildirildi. Davutoğlu Ban’a ayrıca ateşkes ilanından sonra Suriye’de 1450 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Davutoğlu Ban görüşmesinde Türkiye ile BM ilişkileri de ele alındı. Davutoğlu, İstanbul’un BM’nin bölgede merkezi olmasını arzu ettiklerini söyledi. Yine Davutoğlu, Türkiye’nin Somali konusunda dah önce tahhüt ettiği sözlerini bir bir yerine getirdiğini aktardı.
DOWNER’A ARTIK BİRŞEYLER YAP MESAJI VERİLDİ
Davutoğlu New York’taki temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ile de biraraya geldi. Davutoğlu, Downer’a Rum tarafının Kıbrıs görüşmelerinde ilerleme sağlanması yolunda hiçbir irade göstermediğini söyledi. Davutoğlu ayrıca Kıbrıs’ta artık biran önce adımlar atılması gerektiğinin de altını çizdi.
Davutoğlu’nun Rum tarafını eleştirmesini sukünet ile dinleyen Downer, Dışişleri Bakanı’na hak verdikten sonra bu aradaki ilişkinin kopmamasının önemine işaret ettiği öğrenildi. Basına kapalı yapılan görüşmede Downer, iki taraf ile şuan önemli bir konu üzerinde görüşmenin sürdüğünü ancak bunun henüz dile getiremeyeceğini ifade etti.
DOWNER, KIBRIS SORUNU DÜNYANIN EN ZOR SORUNLARINDAN
Türkevi’nde gerçekleştirilen görüşmeden sonra basının sorularını yanıtlayan Downer, şuana kadar Kıbrıs görüşmelerinin sürdürülebilmesi için çok çaba sarf ettiklerini söyledi. ‘‘Ortada birçok görüş var, ancak BM bugüne kadar elde edilen olumlu gelişmelerin olumsuzluklara oranla çok daha fazla olduğuna inanıyor. Ve biz bunun heba edilmesini istemiyoruz’’ diyen Downer, ancak hal sürdürülen görüşmelerde belirsizliklerin olduğunu da inkar etmedi.
Rum yönetiminde yapılacak seçimlerde Dimtris Hristofyas’ın aday olmamasının bu belirsizliği daha da arttırdığını savunan Downer, ancak yine de teknik komitelerde sürdürülen çalışmaların devam edeceğini söyledi.
İki toplum arasındaki ilişkiyi sürdürmeyi ve aralarındaki güvenin artması konusunda çalışmaların sürdürüleceği bilgisini veren Downer, tarafların uluslar arası konferans istemeleri durumunda kendilerinin bu organizasyonu hemen yapabileceklerini aktardı.
Kıbrıs Türk tarafının ulsulararası konferansa gitme konusunda çok arzulu olduğunu belirten Downer, Rum tarafının ise böyle bir isteğinin bulunmadığını ifade etti.
Rum tarafında yapılacak genel seçimlere de dikkat çeken Downer, iktidara gelecek her kim olursa olsun bugüne kadar sağlanan anlaşmalara sadık kalmalarının gerektiği hususuna vurgu yaptı.
Kıbrıs sorununun çözümü için ilginç bir tasvirde bulunan Downer, ‘‘Bu sorun çözümü dünyadaki en zor 3 veya 4 sorundan bir tanesi’’ dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment