“Ne derdiniz var, Türkiye ile hangi konuda çıkar çatışmanız var?”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin NATO’nun en güçlü ülkelerinden birisi olduğunu ve daima sözünün dinlendiğini söyledi.
NATO zirvesi için Chicago’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin sona ermesiyle birlikte kaldığı Four Seasons Oteli’nde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gül, zirveyi ve gerçekleştirdikleri ikili görüşmeleri değerlendiren bir toplantı yaptı.
Gül, Türkiye’nin birçok müttefiğinin NATO’nun yeni üyesi olduğunu, bu bakımdan Türkiye’nin söylediğinin devamlı dinlendiğini ve tavsiyelerine kulak verildiğini belirtti. NATO’nun ana gündem maddelerinden olan Afganistan’a sadece askeri alanda değil kalkınma konusunda da birçok yatırım yaptıklarını kaydeden Gül, “Türkiye’nin ISAF’taki önemini herkes bilir, defarlaca ISAF’a komutanlık yaptık. Kabil havaalanının güvenliğini sağladık. Sadece askeri olarak değil, bunun da ötesinde sivil yardımlarımız ve hizmetlerimiz oldu. Eğitimden sağlığa, yol yapmaktan kalkınma hamlelerine kadar devam etmektedir. ISAF operasyonları bittikten sonra Türkiye’nin Afganistan’daki varlığı devam edecektir. Afganistan ile Türkiye arasında çok kapsamlı stratejik işbirliği anlaşması imzalanacaktır. Bunun hazırlığı başlamıştır” dedi.
Ne derdiniz var, Türkiye’yle hangi konuda çıkar çatışmanız var’
Zirve sırasında Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Hollande’a Türkiye-Fransa ilişkilerinin arzu edilen boyutta olmadığını söylediğini belirtti. Gül, ‘Cumhurbaşkanı Hollande’a yeni bir sayfa açmak gerektiğini söyledim. ‘Ne derdiniz var, Türkiye’yle hangi konuda çıkar çatışmanız var’ diye kendisine açıkça sordum. Böyle bir şey varsa söylemesini istedim, ancak yok. Hollande’da Sarkozy’nin (Fransa eski Cumhurbaşkanı) tersi bir durum var. Samimi bir şekilde konuştuk.’ dedi.
‘Türkiye referans verilen bir ülke oldu’
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın kendisine Türkiye’nin Asya’da ve Afrika’da referans verilen bir ülke haline geldiğini söylediğini ifade etti. Gül, ayrıca Fransa’yla olan ilişjkilerin süratli bir şekilde değişeceğine inandığını belirtti.
Kıbrıs konusunda başka alternatifler devreye sokulabilir
İkili görüşmeler çerçevesinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la da bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, bu görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi. Ban ile BM’nin Kıbrıs konusundaki girişimlerini birkaç platformda konuştuklarını belirten Gül, Kıbrıs konusunda başka alternatiflere bakılması gerekebileceğinin altını çizdi.Kıbrıs Türkleri’nin haklılığının dünya vicdanınında yer etmesinin çok önemli olduğunu belirten Gül, ‘Ban Ki-moon’a Kıbrıs konusunda başka alternatifleri devreye sokmak gerekebileceğini söyledim. Bu çabalar da boşa değil, ancak geciktiği için bizi üzüyor. Eninde sonunda karşılığını alacağız. Başka alternatifleri münakaşa ederek devreye sokarız.Obama, ikinci dönem başkan seçilirse bu konular daha rahat bir şekilde ele alınacaktır.’ diye konuştu.
‘Pakistan önemli bir ülke’
Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın NATO zirvesine son anda çağrılmasını anlayamadığını da dile getirdi. Gül, ‘NATO’da Afganistan var, Pakistan yok. Böyle saçmalık olmaz. Bu kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil. Pakistan çok önemli bir ülke ve Pakistan’ı anlamak lazım.’ dedi. Gül, Pakistan’ı köşeye sıkıştırmanın çok yanlış olduğunu vurgulayarak, kendilerinin, herkesin içinden geçirdiklerini zirvede dile getirdiklerini ve daha sonra birçok ülkenin düşüncelerini söyleyerek, Türkiye ile aynı fikirde olduklarını gördüklerini aktardı.
İnsansız hava sahası araçları
Gül, zirvede insansız hava sahası araçları hakkında taleplerini tekrarladığını belirterek şöyle konuştu:
‘Türkiye, F35 alıyor, imalatında da ortağız. Müttefik olan bir ülke, kıskanç davranmamak ve güvenmek gerek. Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar.’
Suriye sadece Türkiye’nin meselesi degil
NATO zirvesindeki gündem maddelerinden olmayan ancak ikili görüşmelerde değinilen Suriye konusunda, Suriye meselesinin Türkiye ve Suriye arasında olmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Annan Planı’nın aldatıcı ve zaman kazandırıcı olmaması ve tüm maddeleriyle uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Görüştükleri herkesi uyardıklarını söyleyen Gül, ‘Suriye konusunda herkes Türkiye’yi çok takdir ediyor ancak bu meselenin Suriye-Türkiye arasında olmadığını söyledik. Suriye ve uluslararası camia arasında bir mesele olduğu için BM Güvenlik Konseyi’nden gözlemciler oraya gidiyor. Ancak bu iş bu şekilde olmaz.Güvenlik Konseyi’nden 300 kişinin gitmesi değil, birkaç bin kişinin Suriye’ye gitmesi lazım.’ diye konuştu.
Türkiye-İsrail ilişkileri
Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkilerinin konusunun NATO zirvesi süresince gerçekleştirdiği ikili görüşmeler sırasında açıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ‘Obama da olsa biri bize İsrail’le ilişkilerinizi düzeltin derse, sözünü keseriz. Bunu İsrail’e söyleyin. Onlar bizimle ilişkilerini düzeltsinler. Bunun için de yapmaları gereken şeyler var. Bunlar yapılmadığı takdirde ilişkiler düzeltmez.’ diye konuştu.
İsrail’deki yeni hükümetle birlikte ‘karar alamıyoruz bahanesi’nin ortadan kalktığını belirten Gül, hükümetin kuvvetli olmasının iyi bir şey olduğunu ve bunun tüm devletler açısından aynı şekilde olduğunu belirterek, ‘Güçlü hükümetleri her yerde isteriz’dedi.
‘Türkiye, aldığı görevleri yerine getiren bir ülke’
Türkiye’nin NATO’daki rolünü ‘en önemli ülkelerden biri’ olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, ‘Türkiye, üstlendiği görevlerde çok başarılı. Türkiye sempatisi her coğrafyada artıyor.Türkiye bir sorumluluk içine girdiğinde bunu başarıyla yapıyor.Ekonomik, diplomatik durumunun sürekli yükselmesi görülmeyen şeyler değil. NATO içerisinde Türkiye’nin profili artıyor. Daha önemli sorumlulukları üstlenmeyi de istiyoruz. ‘ dedi.
Chicago’da bulunduğu süre içerisinde çeşitli sivil toplum örgütleriyle de görüştüklerini kaydeden Gül, “Chicago’da 400 bine varan bir Müslüman nüfus var. Hepsi de gayet eğitimli ve gayet varlıklı insanlar. Onların bütün çatı kuruluşları ve dernekleri beni ziyaret ettiler, onlarla da gayet güzel bir görüşmemiz oldu” diye konuştu.
Gül, ABD’deki Somali toplumu üyelerinin bir araya geldiğini dile getirerek ”Somali, bildiğiniz gibi Türkiye’nin özellikle son yıllarda çok yardım ettiği, çok öne çıkardığı ve Somali’deki büyük trajediyi ve yaşanan dramları ve aslında bir bilincin uyanmasına yol açan hamleler yapan Türkiye’ye karşı şükran duygularını ifade etmek için buradaki Somalililerin derneklerini biraraya getiren birçok kuruluş ve kişiler ziyaret ettiler, Türk halkına ve Türk devletine olan şükranlarını ilettiler” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment