Napolitano: Türk vatandaşlarının ABD’ye vize almasını kolaylaştırdık
ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, başkan Obama’nın direktifiyle Türk vatandaşlarının vize almasının kolaylaştırıldığını söyledi. İstanbul’da TOBB ve DEİK tarafından ortaklaşa düzenlenen bir programda Türk iş adamlarıyla bir araya gelen Napolitano, kültürel programlar ve eğitim değişim programlarıyla ilişkilerin geliştiğini anlattı. Napolitano, “Obama’nın seyahat ve turizm alanında verdiği direktifle Türk vatandaşlarının ABD’ye vize almasını kolaylaştırdık. Yüz binden fazla Türk ABD’den geçen yıl vize aldı.” dedi.
Bölgedeki ülkelere kıyasla Türkiye’nin çok başarılı bir performans gösterdiğini ifade eden ABD İç Güvenlik Bakanı, güvenlik önlemleri ile serbest ticaret arasındaki hassas ilişkiye dikkat çekti. Napolitano, ”Serbest ticareti de arttırdığınızda güvenlik önlemini aşağı çekmiş oluyorsunuz. Bu iki unsuru bir arada yürütemiyorsunuz” diye konuştu.
İç Güvenlik Bakanı, Türkiye’de bulunma nedenine dair ise şunları söyledi: ”Geliş sebebim burada neler olduğunu kendi gözlerimle görebilmek. İnanılmaz bir performans gösteriyorsunuz. Özellikle ekonomi alanında… Bölgedeki ülkelere kıyasla baktığımızda çok başarılı bir performans görüyoruz. Obama yönetiminin Türkiye ile ikili ilişkilerinin taahhüdünü yenilemek için buradayım. İki ülke birlikte çalışmalı, işbirliği içinde olmalı. Ortak hedeflerimiz doğrultusunda yürümek ve ticareti arttırmak için sınırları korumamız ve terörle mücadele etmemiz gerekiyor. İşte bunu nasıl başaracağımız önümüzdeki zorluklardan birisi. İki ülke arasındaki ilişkiler tarihinde güçlü bir tarih var. Ortaklığın farkındayız. Türkiye ile ortaklık son derece önemli.”
İki ülke arasındaki ticaretin çok hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Napolitano, ”2011’de ticari hacim iki ülke arasında yüzde 34 oranında büyüdü. 20 milyar dolar seviyesine geldi. ABD’nin ihracatı da yüzde 38 oranında arttı. Böylece Türkiye’yi de ABD’nin ilk 25’te yer alan ihracat ülkesi arasına getirdik. Türkiye’nin daha çok görünürlük kazanması, bölgesel ve uluslararası güç haline gelmeye devam etmesi gerekiyor. G20 içinde de aktif rol oynuyor. Dünya ekonomisinde Cumhuriyetin 100. yılında ilk 10 ekonomi arasına girmenizi destekliyoruz” diye konuştu.
İç güvenlik bakanlığı hakkında da bilgi veren Napolitano, şunları anlattı:
”Bakanlığımız 11 Eylül saldırılarından sonra kuruldu. Amacımız ABD’yi teröre karşı korumaktı. Bu misyon 10 yılda daha da büyüdü. Beş altı alana ayırabiliriz. Terörle mücadele, ABD sınırlarını güvenli hale getirmek, göç yasaları, sivilleri korumak, afetlerde güçlü ve yeterli yanıt verebilmek, bunların hepsinin uluslararası yönü var. İç güvenlik diyoruz ve dünyada 75 fazla ülkede çalışanımız var. Geçen ay bu ülkelerin sayısı arttı. Bu bağlamda Ankara’ya atadığımız güvenlik ataşesiyle daha sık görüşeceksiniz. Uluslararası ortaklarla çalışıyoruz. Kara para aklama, insan kaçakçılığını önleme, fikri mülkiyet hakları alanında ortaklarımızla çalışıyoruz. ABD’ye gelen uçuşların uluslararası standartlara uymasını sağlıyoruz.”
”Güvenlik ve ticaret birbirini güçlendiriyor”
Yolcu bilgi paylaşımının terörle mücadelede önemli olduğunu anlatan Napolitano, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bu bilgi yolcuların belirlenmesinde daha havaalanına ayak basmadan bu riski değerlendirmiş oluyorsunuz. Bu, iki ülke arasındaki ekonomiyi işbirliğini artırır. Bunlar Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini geliştireceğimiz alanlar. Bir kargo limandan ayrılmadan önce içinde ne olduğunun taranması ve risk bilgisinin paylaşılması özellikle odaklanmamız gereken alanlar diye düşünüyorum. Başkan Obama ve ben şunu düşünüyoruz: ‘Güvenlik ve ticaret birbirini güçlendiriyor. Etkili güvenlik, ticareti arttırır. Küresel ekonomiye de destek olur.’ Biz buna inanıyoruz çünkü gerçekleştiğini daha önce gördük. İç güvenlik ve ekonomik güvenlik bir arada yürüyen şeyler.”
Napolitano, ”Sınırların güvenli hale getirilmesinde ve ekonomik büyümenin desteklenmesinde Türkiye’nin ABD global giriş programına girişini destekliyor musunuz?” şeklindeki soruya Napolitano, ”Global küresel giriş hava yolcuları için tasarlanmış bir program ve bu alanda atılması gereken adımlardan ilki. Türkiye’nin PNR – API dediğimiz anlaşmaları ABD ile imzalaması bunun parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Süreç tamamlandığında bunun için zemin hazırlanmış olacak” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment